Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Toppnotering för Unionen Egenföretagare

Egenföretagarna i Unionen ökar i rask takt. Lise-Lotte Ivarsson, grafisk formgivare i Blekinge, är den 3 000:e medlemmen.
- Tryggheten är viktig. Det känns skönt att veta att man kan få a-kassa om man skulle förlora sina uppdrag, säger hon.
Ola Rennstam Publicerad

För tio år sedan valde Lise-Lotte Ivarsson att gå ur Sif.
- Jag blev uppsagd från mitt arbete på en tidning i Stockholm och fick ingen som helst hjälp av facket. Jag blev arg och valde att bara vara med i a-kassan, säger hon.

Sedan dess har hon arbetat som layoutare på ett företag i Karlskrona och när de skaffade kollektivavtal i höstas tyckte Lise-Lotte att det var lämpligt att återigen ansluta sig till facket. Förutom inkomstförsäkringen var en av anledningarna möjligheten till presskort, som hon behöver i sitt arbete.

Nyligen öppnades en möjlighet för Lise-Lotte Ivarsson att starta eget och samtidigt få behålla två tidningsuppdrag på frilansbasis, vilket ger en bra grund att stå på i inledningsskedet.
- Det känns väldigt tryggt att ha två fasta uppdrag, som jag sysslat med de senaste fyra åren, in i min egen firma. Det är inte många som får en sådan fin grundplåt när de startar eget, utan dem hade jag nog tvekat att ta steget, avslöjar Lise-Lotte.

- Vinsten med att vara egen är att jag kan ta in fler liknande uppdrag från hela landet och förhoppningsvis tjäna mer pengar. Dessutom får jag möjlighet att fokusera på det jag tycker om att göra.

Som nybakad egenföretagare anslöt Lise-Lotte Ivarsson sig till Unionen egenföretagare - och råkade bli den 3 000:e medlemmen.
- Jag hade ingen aning om att Unionen hade egenföretagare. Det var en ren tillfällighet att jag fick syn på en broschyr om det på regionkontoret i Växjö.

Varför är det viktigt att vara med i facket som egen företagare?
- Tryggheten. Man vet aldrig, det är inget som säger att jag har de båda uppdragen om två år och då känns det skönt att veta att man kan få a-kassa. Men jag hoppas förstås att det inte ska behövas. Jag hoppas också få viss hjälp och råd som företagare, jag har sett att det finns mycket bra information på förbundets hemsida, säger hon.

Är det viktigt för dig att vara med i facket?
- Bra fråga. Det har inte varit det tidigare, eftersom jag blev besviken. Jag kände; varför ska jag betala en massa pengar till facket när de inte hjälper mig i alla fall. Men nu som egenföretagare känns det skönt att vara del i något större.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.