Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strejk avblåst på Kontorab

Hotet om strejk hade effekt. I går kväll tecknade kontorsvaruföretaget Kontorab i Norrköping avtal med Unionen.
Linda Svensson Publicerad

I morgon skulle en strejk ha trätt i kraft för tjänstemännen på Kontorab i Norrköping. Men på måndagen stod det klart att arbetsgivaren går med på att teckna ett hängavtal med Unionen, vilket innebär att strejken nu är avblåst.

- Nu får medlemmarna på Kontorab trygga anställningsvillkor i form av garanterad löneutveckling, tjänstepension, föräldralön och försäkringar samt rätt till inflytande. Det här visar att den svenska partsmodellen fungerar och är bra för såväl anställda som för arbetsgivare, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

Tidigare har vissa av tjänstemännen kunnat avstå löneökningar för att sätta av till pension i stället. Huruvida de nu kommer att få en extra sudd i lönekuvertet återstår att se.

- Det vet jag inte i dagsläget. Det får vi beta av framöver, säger Sonja Hallsten, regionchef i Unionen Östergötland.

Kontorab har sedan tidigare kollektivavtal med Handelsanställdas förbund för dem som jobbar i butikerna. Hur många tjänstemän som nu kommer att omfattas av kollektivavtal vet man inte ännu.

- Det är elva medlemmar på huvudkontoret, men det är oklart hur många det är totalt. Det finns en hel del resande säljare och butikschefer runt om i landet, säger Sonja Hallsten.

Fotnot: Ett hängavtal är ett vanligt kollektivavtal, med den skillnaden att arbetsgivaren väljer att inte gå med i en arbetsgivarorganisation.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.