SVT är, enligt Unionenklubben på företaget, väldigt beroende av extrapersonal. Saknas det till exempel en fotograf eller en sminkör till ett program, kallas tillfälligt anställda in och får jobba så länge de behövs, vilket ofta inte är längre än två tre timmar.
- Man utnyttjar framför allt ungdomar, som inte vågar tacka nej till ett kort pass eftersom de behöver jobba. Om de tackar nej kommer de inte i fråga för jobb nästa gång, säger Gun Karlsson, klubbordförande på SVT:s Unionenklubb.
- I många fall lönar det sig knappt för dem att åka in - de kan inte ta något annat jobb den dagen och i värsta fall kan reskostnaderna bli högre än vad de tjänar.
Trots att det i kollektivavtalet mellan SVT och Unionen står att ett dagligt arbetspass för anställda med så kallad produktionsarbetstid ska vara minst fem timmar, har företaget i flera år satt i system att kalla in folk för kortare arbetspass.
- Det här är ett sätt att bete sig som man inte kan försvara på något sätt, säger Gun Karlsson.
- Vi har verkligen försökt få till en dialog med arbetsgivaren, men det har inte hjälpt. De har inte lyssnat på våra argument och gör en annan tolkning av avtalet än vad vi gör.
Vilken tolkning som är rätt kommer troligen att avgöras i Arbetsdomstolen. Unionen har stämt SVT på 200 000 kronor i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott.