Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsagd krävdes på 60 000

Bodil Larsson fick jobb hos en mindre nogräknad arbetsgivare och det slutade med uppsägning och konkurs. Dessutom blev hon krävd på närmare 60 0000 av Skatteverket eftersom hon inte kunde bevisa att skatten redan dragit från lönen.
Johanna Rovira Publicerad

Bodil Larsson började för några år sedan ett nytt jobb och redan från början hade hon sina aningar om att allt inte stod riktigt rätt till med företaget. Men vad skulle hon göra? Hon var arbetslös, 55+ och andra eventuella jobb som stod till buds verkade ännu mer tvivelaktiga.

- Som arbetslös får man inte lov att tacka nej till jobb. På pappret verkade företaget ändå helt okej och dessutom var det ett ganska kul arbete.

Men att behöva tjata om lön varje månad var inte lika kul. Företaget fick nystartsbidrag för att anställa henne och visst fick hon pengar, men utbetalningarna kom väldigt hattigt och några lönespecifikationer såg hon aldrig röken av. 

Efter ett år började det knaka i fogarna mellan personerna i företagsledningen och sedan gick det snabbt utför. Bodil blev uppsagd på grund av arbetsbrist och vände sig till Unionen, som konstaterade att uppsägningen gått fel till. Och nu började mardrömmen på riktigt för Bodil.

- Jag har jobbat i stora välkända företag tidigare och bara levt i den goda världen. Jag kunde inte drömma om att det kunde gå till så här. Arbetsgivarna förhalade så mycket det kunde och eftersom facket ogiltigförklarat uppsägningen fick jag inga pengar från a-kassan.

Styrelsen och revisorn avgick och bolaget tömdes på tillgångar. Två oåtkomliga målvakter tillsattes och det dröjde närmare ett år innan det bekräftades att allt var bluff och båg. Först då kunde bolaget fösättas i konkurs, så att Bodil Larsson kunde få del av den statliga lönegarantin.

- Som tur är har jag familj som kunde försörja mig under tiden, men tänk om jag hade varit ensamstående med barn att försörja?

Bodils problem tog inte slut i och med konkursen. Trots att hon inte fått någon kontrolluppgift för det senaste året, deklarerade hon vad hon hade tjänat till Skatteverket. Och blev uppmanad att betala in närmare 60 000 i skatt. Pengar som redan hade dragits av hennes lön, men som arbetsgivaren uppenbarligen stoppat i egen ficka. Men hur skulle Bodil kunna bevisa det utan varken lönespecifikationer eller kontrolluppgifter?

- Det är egentligen inte förrän den dag kontrolluppgiften dyker upp som du vet om arbetsgivaren betalat in skatt eller inte, säger Bodil Larsson.

- Jag tänkte: aldrig i livet att jag som privatperson skulle vara ansvarig för att betala detta. Handläggaren ansåg att jag borde skylla mig själv som inte begärt kvitto, alltså lönespecifikationer, och det hjälpte inte hur många gånger jag talade om för honom att det inte var något vanligt företag jag jobbat på. 

Bodil gav sig inte utan överklagade ärenden till Skattenämnden, som visserligen tyckte himla synd om henne, men som ändå beslutade att hon skulle betala skatten som redan dragits från lönen.

- Hade jag bara låtit bli att deklarera... Det hade varit olagligt, men jag hade sluppit allt detta - det har varit ett rent helvete.

- Men samtidigt som jag stött på mycket motstånd och oförstående handläggare, har jag varit enveten och blivit snällt behandlad av andra. Jag har bland annat fått hjälp från solidariska kvinnor, så ärendet har gått fortare än vad det normalt skulle ha gjort, säger Bodil Larsson, som tack vare sin driftighet till slut lyckades övertyga den tidigare arbetsgivaren att ge henne lönespecifikationer retroaktivt.

- Mitt råd till andra är: att se till att få lönespecifikationer och spara dem så att du slipper hamna i samma situation som jag gjorde. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.