Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

EU-beslut hårt slag mot ideella verksamheter

EU-regler kan tvinga Sveriges ideella föreningar att börja redovisa moms. Något som riskerar att slå hårt mot den ideella sektorn.
- Det är korkat, man förutsätter att alla länder är identiska. Det kommer att leda till radikala försämringar, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare, Mikael Santoft.
Kim Engstrand Lund Publicerad

De allra flesta ideella föreningar som inte bedriver näringsverksamhet slipper betala moms i Sverige. Det kan till exempel handla om ungdomsföreningar, idrottsföreningar, kulturföreningar och andra typer av ideella organisationer.

- Den ideella sektorn har en djup tradition i Sverige. Vi har 3 000 fotbollsföreningar i Sverige. Det är vanliga människor som slutit sig samman, och de allra flesta jobbar ideellt, säger Mikael Santoft.

Att Sveriges föreningar undantas från att betala moms strider mot EU:s lagstiftning. EU-kommissionen har därför varit kritisk och säger nu nej till regeringens förslag till kompromiss. Gränsen för att fortsätta slippa undan momsen skulle då ha gått vid en omsättning på en miljon kronor. Enligt regeringen skulle då nio av tio idrottsföreningar fortsatt vara momsbefriade.

- Det är bedrövligt att EU sa nej. Om den ideella sektorn ska jämföras med kommersiella företag missgynnas de ideella föreningarna. Alla länder är inte lika varandra, Sverige vilar till stor del på vår utbredda föreningsverksamhet och med EU:s förslag rycker man undan en del av samhällsbygget, säger Mikael Santoft.

Om ideella föreningar måste börja redovisa moms kommer de få dels sämre ekonomi och dels ökad administration, menar Mikael Santoft.

- I en vanlig förening kanske man på sin höjd har en halvtidsanställd som dessutom måste börja sköta momsredovisningar. Då måste man ha personal som har den kunskapen och det är redan tillräckligt knepigt att rekrytera kassörer.

Finansminister Anders Borg blev besviken när kommissionen avslog regeringens förslag och meddelade att den ideella sektorn är viktig för Sverige. Han förklarade att regeringen ändå kommer att jobba för att de ideella föreningarna inte ska drabbas så hårt av eventuellt förändrade momsregler.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.