Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Extrapris på kvinnors arbete

Kvinnor får ungefär 85 procent av mäns genomsnittslöner. Nu är det slut på rean. Idag stod Facketförändras.nu i tunnelbanan och sålde muffins. Tre kronor för män och två för kvinnor, tanken är att illustrera lönegapet mellan män och kvinnor.
Kim Engstrand Lund Publicerad

Facketförändras.nu är ett gemensamt initiativ från alla förbund inom TCO. Idag uppmärksammade de kvinnodagen genom att sälja muffins i morgonrusningen.

- Det är en rolig grej samtidigt som det är viktigt att påminna om att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män för lika arbete, säger Viola Zabeti, projektledare på Facketförändras.nu.

Ulrika Hagström är jämställdhetspolitisk utredare på TCO. Hon förklarar att den privata sektorn har minst jämställda löner och att det är störst skillnad i branscher med höga löner.

- Under 2010 utgjorde kvinnors snittlön 85 procent av männens löner och det har i stort sett inte förändrats på 30 år eftersom lönegapet varit ungefär detsamma sedan 1981.

I tunnelbanan går muffinsen åt som smör i solsken, efter 25 minuter är de slut. Men de rosaklädda kvinnorna från Facketförändras.nu står kvar och fortsätter att dela ut en pin, den så kallade "Kvinnoslanten".

- Kvinnoslanten ska representera löneskillnaden mellan män och kvinnor. Flera män har sagt att de ska sätta på sig den. Muffinsen är det mest kvinnor som köpt. Många har kommit fram och pratat och folk har skrattat och nickat åt oss, trots att det är bråttom till jobbet, säger Elsa Saboonchi, verksamhetschef på Facketförändras.nu.

En pappa kom fram och var orolig för sin dotter och frågade om det fanns ett forum för föräldrar att diskutera jämställdhet, berättar Elsa Saboonchi. Hon anser att det var ett bra förslag som skulle kunna startas inom fackets ramar.

- Majoriteten av reaktionerna har varit positiva men vissa har bara skakat på huvudet och gått härifrån. Men det är ju inte så konstigt med tanke på hur det ser ut på arbetsmarknaden idag, säger Elsa Saboonchi.

En heltidsarbetande kvinna får i snitt 4 400 kronor mindre i månaden än män. Målet med muffinsauktionen var att belysa detta och skapa snackisar vid fikabordet. Samtidigt startas kampanjen "Lika lön oavsett kön" på Facebook. Elsa Saboonchi upplever att det kan finnas ett behov av aktioner på kvinnodagen.

- Många tänker att Sverige är ett föregångsland inom jämställdhet. Risken är att man lutar sig tillbaka och inte tänker på att kvinnor faktiskt har lägre lön. Då är det lätt att halka efter. Temadagar kan vara ett sätt att skapa extra fokus. Men jag skulle vilja att det inte behövdes en kvinnodag.

I syfte att rätta till oförklarliga löneskillnader använder sig fackförbunden inom TCO av lönekartläggningar. De görs tillsammans med arbetsgivare på den enskilda arbetsplatsen. Men sedan 2009 sker de endast vart tredje år istället för varje år som tidigare.

- Om det finns en löneskillnad mellan könen som inte kan förklaras med de lönekriterier som arbetsgivaren har angett ska man enligt lagen utjämna den skillnaden. Konsekvensen av den nya lagen blir att färre människor får en diskriminerande lön tillrättad. Och det innebär att det blir jobbigare att göra kartläggningen när det var tre år sedan sist istället för när man gör den varje år, som en rutin, säger Ulrika Hagström.

Att gå direkt till chefen och påpeka att en manlig kollega har högre lön för lika arbete kan vara jobbigt. Elsa Saboonchi rekommenderar att man vänder sig till fackklubben eller facket centralt.

- De kan diskutera frågan med dig och du får verktyg och hjälp. Facket kan ta upp saken med arbetsgivaren på ett konstruktivt sätt. Många arbetsgivare vill gärna vara jämställda.

Pengarna efter muffinsaktionen skulle egentligen gå till TCO förbundens solidaritetsfond. Under morgonrusningen inleddes dock ett spontant samarbete med insamlingsstiftelsen "Kvinna till kvinna", som stödjer kvinnors organisering i konfliktområden.

- De råkade också stå här så vi gjorde gemensam sak och gav lite av pengarna till dem, säger Elsa Saboonchi.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.