När jobben uteblir kan det bli nödvändigt att flytta till en annan ort för att få jobb. Hur påverkas beslutet om en flytt om vi tar hänsyn till möjligheterna att göra karriär? Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering har undersökt drygt 600 000 par i Sverige och kommit fram till att mannens karriär är en större anledning till flytt än kvinnans.
- Det är synd att den här typen av ojämställda mönster lever kvar. Det finns trots allt mycket jämställda attityder i Sverige, men det är skillnad på attityd och utförande. Vad man tycker är kanske inte alltid det som efterlevs i praktiken, säger Maria Brandén, en av rapportförfattarna.
Undersökningen visar att om mannens yrke har en bra löneutveckling är sannolikheten större att paret flyttar. Så är dock inte fallet om kvinnan har bra möjligheter till en hög lön. Har regionen låga löner generellt är också det ett viktigt skäl för att byta bostadsort.
I vissa situationer spelar mannens karriärmöjligheter däremot en mindre roll. Är någon i ett yrke som normalt sett kräver en längre utbildning är det vanligare att paret flyttar oavsett kön.
- Man vill ha avkastning på sin utbildning och flyttar dit möjlighet att få jobb finns. Har du dessutom utbildat dig i en annan stad än du växte upp är du troligtvis mer benägen att flytta igen. Men ju mer stabil och förankrad du är i en ort desto svårare blir det att flytta, säger Maria Brandén.