Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mannens karriär går före vid flytt

Många går med på att flytta dit jobben finns. Men skulle du gå med på att bryta upp för någon annans skull? En ny rapport visar att kvinnor i högre uträckning flyttar för att ta hänsyn till mannens karriärmöjligheter.
Kim Engstrand Lund Publicerad

När jobben uteblir kan det bli nödvändigt att flytta till en annan ort för att få jobb. Hur påverkas beslutet om en flytt om vi tar hänsyn till möjligheterna att göra karriär? Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering har undersökt drygt 600 000 par i Sverige och kommit fram till att mannens karriär är en större anledning till flytt än kvinnans.

- Det är synd att den här typen av ojämställda mönster lever kvar. Det finns trots allt mycket jämställda attityder i Sverige, men det är skillnad på attityd och utförande. Vad man tycker är kanske inte alltid det som efterlevs i praktiken, säger Maria Brandén, en av rapportförfattarna.

Undersökningen visar att om mannens yrke har en bra löneutveckling är sannolikheten större att paret flyttar. Så är dock inte fallet om kvinnan har bra möjligheter till en hög lön. Har regionen låga löner generellt är också det ett viktigt skäl för att byta bostadsort.

I vissa situationer spelar mannens karriärmöjligheter däremot en mindre roll. Är någon i ett yrke som normalt sett kräver en längre utbildning är det vanligare att paret flyttar oavsett kön.

- Man vill ha avkastning på sin utbildning och flyttar dit möjlighet att få jobb finns. Har du dessutom utbildat dig i en annan stad än du växte upp är du troligtvis mer benägen att flytta igen. Men ju mer stabil och förankrad du är i en ort desto svårare blir det att flytta, säger Maria Brandén.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.