Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Öppenhet minskar avundsjuka

Det råder för mycket avundsjuka på Sveriges arbetsplatser, tycker Nina Korvela, doktorand vid Högskolan i Borås, som gjort en studie om avund och avundsjuka. Botemedlet tror hon är större öppenhet från ledningen.
Maja Jägerlöv Publicerad

Var det råder mest avundsjuka går inte att säga. Dock blir den mest påtaglig inom de kvinnodominerade yrkena fastslår Korvela. Anledningen kan vara tillåtenheten att visa avund inom dessa yrkesområden, vilket det inte är där det råder en dominans av män.

I vad bottnar avundsjukan?

- Kollegor som har samma arbetsuppgifter och ligger på samma hierarkiska nivå på arbetsplatsen jämför sig med varandra. Om någon inom kollegiet får någon form av fördel, till exempel ett lite trevligare bemötande från chefen, skapas avundsjuka. Detsamma gäller vid lönehöjningar.

Personen som gynnas uppfattas ofta som en smörare av arbetskamraterna fast denne inte gjort något särskilt. Den berörde har själv inte vänt sig till chefen, förklarar Korvela och menar att en situation som den här kan bli väldigt komplex. Och många gånger svårlöst.

Botemedlet mot kniviga situationer på arbetsplatser är större öppenhet från cheferna samt så öppen löneredovisning som möjligt om bland annat orsakerna till olika beslut.

- Jag tror på så stor öppenhet från cheferna som möjligt. De måste motivera varför de tar vissa beslut. Det är inte bra att bara ta dem och meddela personalen utan närmare förklaring. Större öppenhet skapar färre konflikter. Som det ser ut idag är de bara infekterade utan att någon egentligen vet vad det beror på.

Vissa ökar sin prestationsförmåga när de känner avund men de flesta mår dåligt.

- En studie visar att avundsjuka och hjärtinfarkt verkar vara nära relaterade till varandra. Det är inte nyttigt att vara aggressiv, avundsjuk eller ledsen långa perioder i livet, säger Nina Korvela.

Tror du att avundsjuka kan vara en förklaring till en del av sjukskrivningarna?

- Det tror jag. Man mår dåligt på sin arbetsplats av olika anledningar, om man blir sjuk är det klart att man sjukskriver sig.  Ingen kan sjukskrivas med motiveringen: "Jag är avundsjuk och behöver sjukskrivas". Men många sjukskrivningar har sin grund i arbetsrelaterad avund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.