Endast 35 procent av alla som i oktober i fjol var inskrivna på Arbetsförmedlingen fick ersättning från någon a-kassa. Siffrorna omfattar även deltidsarbetslösa.
- Utvecklingen är tydlig och har pågått ett tag. Vi har fått ett allt större inslag av oförsäkrade. Den vanligaste orsaken är att man inte uppfyller villkoren för ersättning, men det finns även dem som väljer att inte betala avgiften, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingens statistik visar att andelen ersättningstagare har minskat successivt de senaste åren men enbart under år 2010 har andelen fallit med 10 procentenheter. I början av 2006 fick 80 procent ersättning från a-kassan.
Enligt Arbetsförmedningens utredare betyder det att möjligheterna att använda arbetslöshetsförsäkringen som ett redskap för att underlätta omställningen på arbetsmarknaden försämrats påtagligt.
- Det är framför allt vanligt bland ungdomar och utlandsfödda, grupper som svarar för det stora inflödet av arbetslösa. Förändringen att ta bort studerandevillkoret har haft stor betydelse för utvecklingen, säger Tord Strannefors.
Bland arbetslösa som är födda utomlands har bara 30 procent arbetslöshetsersättning. Eftersom allt fler utlandsfödda skrivs in på Arbetsförmedlingen kommer andelen ersättningstagare att fortsätta sjunka åren 2011 och 2012. Fortsätter nuvarande nedgångstakt sjunker andelen ersättningstagare till mindre än en fjärdedel år 2012.
Vad vet ni om den grupp som inte får a-kassa, hur får de sin försörjning?
- Det är något vi kommer att gå vidare med. Det är högst troligt att många av dem lever på socialbidrag. Det innebär att kommunernas kostnader för arbetslösheten är än mer konjunkturskänsligt.
Bland Unionens arbetslösa medlemmar är det betydligt färre som inte är berättigade till a-kassa.
- Vår uppskattning av de ärenden där vi beslutat om ersättningsrätt under 2010 är att 15-20 procent inte uppfyller villkoren för ersättning, säger Inger Lindström, chef för Unionens a-kassa.
Hon betonar att Unionens siffror inte går att jämföra med Arbetsförmedlingens.
- Antalet som är ersättningstagare hos oss är färre, men det kan vara så att många är i aktivitetsstöd i stället och då är de likafullt arbetslösa. Regelverket har blivit hårdare och det får självklart effekten att det är fler som inte är berättigade till ersättning, säger Inger Lindström.