För drygt två år sedan röstade EU-parlamentet igenom ett direktiv om arbetsvillkor för anställda i alla europeiska bemanningsföretag. Tanken var framför allt att ge de anställda i branschen ett bättre skydd. Bemanningsdirektivet innehåller därför en princip om likabehandling som innebär att inhyrd personal ska ha samma villkor som fast anställda på inhyrningsföretaget.
En utredning som gjorts på regeringens uppdrag föreslår nu att direktivet ska genomföras i Sverige med en ny lag: Lagen om uthyrning av arbetstagare.
Arbetsgivarsidan anser att förslaget är oacceptabelt medan facken överlag är positiva.
- Arbetsgivarsidans kraftiga ifrågasättanden är inte befogade. Utredningens grundprincip är väl avvägt och kommer inte att försvåra för oss utan överlåter till parterna att hantera den här frågan. Vår ingång är att försvara förslaget och se till att det blir en lag, säger Martin Westfält, Unionens chefsjurist.
De flesta, 90 procent, som arbetar i bemanningsbranschen i Sverige omfattas i dag av kollektivavtal. För resterande tio procent kommer likabehandlingsprincipen att göra skillnad på områden som till exempel arbetsmiljö, diskriminering och framför allt lön.
Uthyrninglagen ska också gälla för utländsk arbetskraft som jobbar i Sverige för utländska bemanningsföretag, vilket i praktiken innebär att kommer att kunna göra anspråk på mer förmånliga villkor än andra utstationerade arbetstagare.
- För oss nationellt har direktivet inte så stor betydelse men i andra EU-länder kan det ha det. Principen om likabehandling är viktig och lägger en platta för bemanningsbranschen i alla länder. För den som är tillsvidareanställd på ett svenskt bemanningsföretag och har lön mellan uppdragen har lagen mindre betydelse. Jag skulle tro att den kommer att föra med sig vissa förändringar i branschavtalen, men på vilket sätt är lite tidigt att säga än, säger Martin Westfält.
EU:s bemanningsdirektiv ska vara infört av samtliga EU:s medlemsstater senast den 5 december 2011. Lagförslaget kommer att behandlas av riksdagen i höst.