- Självklart går det tillbaka på dels de havererade huvudavtalsförhandlingarna, dels att synen på reglerna skiljer sig åt, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.
Las är en ständig nagel i ögat på arbetsgivarna som menar att den bidrar till såväl den höga ungdomsarbetslösheten som inlåsningseffekter på arbetsmarknaden.
Under våren kommer Förhandlings- och Samverkansrådet PTK tillsammans med Svensk Näringsliv i en arbetsgrupp titta på studier och praktikfall rörande las. Man ska även undersöka hur reglerna ser ut i andra länder.
- Vi vill utveckla svensk arbetsmarknad och det är lättare om man har en gemensam utgångspunkt, säger Niklas Hjert.
- Jag har givetvis jättemånga åsikter om las, men nu ska arbetsgruppen få göra sitt jobb.
Att PTK och LO har varsin arbetsgrupp har sin naturliga förklaring menar Niklas Hjert.
- Det skiljer sig åt hur reglerna fungerar i de olika grupperna. Vi vill titta på det här utifrån tjänstemännens förutsättningar.
Genom kollektivavtal finns möjlighet för fackklubbar och företag att göra upp om egna turordningslistor vid uppsägningar, där lagens regler om anställningstid spelar mindre roll. Då ser man bland annat till kompetens. Hur vanligt det är att uppsägningar sker genom så kallade avtalsturlistor vet inte Niklas Hjert.
- Men under krisen kunde vi konstatera att alla företag vi var i kontakt med som gjorde neddragningar hade avtalsturlistor.