Det började med att medlemmen tog ut sin övertidsersättning i pengar i stället för ledighet, cirka 40 000 kronor under 14 månader. Totalt hade hon över 420 timmar övertid eftersom det, av tidsmässiga skäl, inte gick att ta ut någon kompledighet. En muntlig överenskommelse om att ta ut övertiden i pengar träffades med den förre ordföranden för förbundet.
Men under början av 2010 valdes en ny ordförande, och kort därefter kallades medlemmen till ett möte där hon informerades om att de hade för avsikt att avskeda henne.
- Det saknade all rim och reson. Utan att ta någon som helst diskussion talade man om att hon inte var önskvärd längre, säger Mats Pahlman.
Då medlemmen inte gick med på att avsluta sin anställning, skickade distriktets styrelse in en polisanmälan om trolöshet mot huvudman. I dag har ärendet avskrivits hos polisen, med motiveringen att agerandet inte stred mot någon lagstiftning. Den lokala förhandlingen mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen gick, efter en lokal förhandling, vidare centralt.
- Ridsportförbundet ville inte lyssna på någonting vi hade att säga, och då fick ärendet gå vidare centralt.
Men även om man kom överens om en uppgörelse - Unionenmedlemmen får behålla sin övertidsersättning och har utöver det kompenserats med en summa som parterna enats om att inte uppge - så är historien inte slut.
Efter att medlemmen slutat sin anställning på förbundet har verksamheten kollapsat. En satsning som startade förra året, och som syftade till att satsa extra på talangfulla unga ryttare, har helt gått om intet, och ungdomarna som blivit uttagna till projektet står frågande.
På förbundet ryktas det om att pengarna som skulle gått till satsningen i stället gått till uppgörelsen med den forne verksamhetsledaren.
- Det är tråkigt att de fortsätter att agera så här lågt efter att uppgörelsen är klar. Men tyvärr kan det bli så med hobbyverksamhet. De som blir satta som chefer är inte alltid ämnade att vara det, säger Mats Pahlman.