Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kritik fick facken på Lessebo att backa

Efter massiv kritik har fackklubbarna vid Lessebo Bruk nu dragit tillbaka beslutet att uppmana personalen att skänka en dagslön till arbetsgivaren.
- Unionenklubben såg det här som att man ville ge en gåva till arbetsgivaren, vilket inte är något lagbrott, säger Inger Rutensköld, Unionens regionchef i Småland.
Anita Täpp Publicerad

Enligt uppgift tog de tre fackklubbarna, för Pappers, Unionen och Ledarna, beslut om att gå ut med uppmaningen på initiativ av Unionens representant vid företaget.

Inger RutensköldKollega har resultatlöst sökt Unionens klubbordförande för en kommentar. Men Inger Rutensköld, regionchef i Småland, som varit i kontakt med klubben säger:

- Man hade ett möte där 50 till 60 procent av medlemmarna var med och där ingen var emot förslaget. De tyckte det var relativt okej, så uppfattade klubbordföranden det. Och efter medlemsmötet tog klubbstyrelsen sitt beslut.

Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg har sagt att en facklig organisation inte kan besluta hur löner ska disponeras, även om anställda får möjlighet att reservera sig och slippa löneavdraget.
- Men det är inget lagbrott att ge någon en gåva och klubben såg det här som ett sätt att manifestera.

Men den som inte ville gå med på ett löneavdrag måste ju meddela det skriftligt. Finns inte risk för att man då ändå känner sig tvingad att gå med på ett löneavdrag, av rädsla att bli utpekad och kanske råka ut för repressalier från arbetsgivaren?
- Fast klubben tänkte inte så. Om man inte ville vara med så ville man ha skriftligt på det, så att det inte blev ett felaktigt löneavdrag sedan. Man får ju aldrig göra ett löneavdrag om man inte är med på en sådan sak. Och om man gjort ett felaktigt löneavdrag hade Unionen drivit den frågan sedan, säger Inger Rutensköld.

Riskerar man inte att hjälpa arbetsgivaren att dela upp personalen i två kategorier på det här viset?
- Jo, ska man måla fan på väggen, så kanske. Men det var inte klubbens tanke. Man ville bara att det skulle bli rätt mot medlemmarna, så att ingen fick ett felaktigt löneavdrag.

- Sen tror jag inte klimatet är så på det här företaget. Om det hade varit ett dåligt klimat där så hade klubben inte gjort så här.

Varför har det blivit så hård kritik mot beslutet?
- Det vet jag inte. Men det enda jag kan tänka mig är att man trott att det här skulle vara något avtalsaktigt. Men det är inget sånt, det skulle vara som en gåva.

Nu har ju Unionen fått mycket kritik för att man tog initiativ till och stod bakom det här. Borde kanske ni på regional nivå satt stopp för beslutet?
- Om klubben väljer och beslutar att göra någon åtgärd mot företaget så kan vi inte säga nej. Sedan måste man så klart hålla sig inom de regler som finns. Men det är inget lagbrott att ge någon en gåva. Och det här var ett sätt att manifestera för klubbarna, för att man skulle vara taggade inför framtiden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.