Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Alkoholism dold orsak till förtidspension

Publicerad

Alkoholism dold orsak till förtidspension

Allt färre förtidspensioneras med diagnosen alkoholism. Istället anges ryggont eller psykiska besvär som orsak.
- Genom att ge sociala problem medicinska namn kan samhället strunta i att göra något åt dem, säger forskaren Marianne Upmark.

Nyligen presenterade Marianne Upmark sin doktorsavhandling om alkoholism och förtidspension. Där visar hon att både kvinnor och män som dricker mycket alkohol har en fyra till sex gånger högre risk att förtidspensioneras.
- Förra året var alkoholism diagnosen för 1,4 procent av alla som förtidspensionerades. Sunda förnuftet säger att den siffran inte stämmer. Forskning visar att 10 procent av alla män någon gång under livet är alkoholberoende.
Sedan 1977 kan alkoholism anges som orsak till förtidspension. På drygt 20 år har den diagnosen minskat med två tredjedelar.
Marianne Upmarks intresse för det här problemet väcktes när hon jobbade på försäkringskassan.
- Jag blev chockad av att så många alkoholister kom dit för sin försörjning. Innan hade jag trott att de var socialförvaltningens ansvar.
Avhandlingen visar också att det finns ett starkt samband mellan ogynnsamma uppväxtvillkor och tidig förtidspension. Resultaten tas fram genom att olika register samkörs, till exempel undersökningar där frågor om alkoholkonsumtion ingår jämförs med vilka som förtidspensionerats 10 år senare.
- Konsekvensen av att alkoholism inte uppmärksammas som orsak till tidig pension är att de drabbade inte får adekvat hjälp. Samhället vägrar se den verkliga orsaken bakom deras sjukdom. Det är lätt sätt att slippa ta ansvar, säger Marianne Upmark.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.