Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Efterlyser mer öppet samhälle

- Jag klär av mig naken om Storebror gör detsamma, säger filosofen Torbjörn Tännsjö och förespråkar ett genomsiktligare samhälle. Fast i arbetslivet fungerar inte hans idé om en ömsesidig öppenhet.
Johanna Rovira Publicerad

Storebror ser dig, hör dig och vet allt om dig. Det är inget nytt att staten spionerar på sina medborgare, men med den nya tekniken växer möjligheterna och omfattningen. Torbjörn Tännsjös första tanke, när han började fundera över FRA-lagens konsekvenser, var att gömma sig, men sedan tänkte han om.

- Jag ändrade uppfattning radikalt, det får man göra som filosof och det är uppfriskande. Jag håller med om att det är obehagligt att vi är övervakade, men problemet är att jag inte ser dem som övervakar mig. Jag klär av mig naken om Storebror gör detsamma.

Torbjörn Tännsjö menar att vårt obehag inför övervakning egentligen handlar om tanken på privatlivets helgd, som i själva verket är en gammal europeisk hedersmoral. Vi vill kunna kontrollera hur vi upplevs av omvärlden.

- När man hemligstämplar saker och ting handlar det om att folk inte vill förlora ansiktet. Allt tal om rikets säkerhet är bara ett svepskäl, säger Tännsjö som i boken Privatliv redogör för sin tankar och idéer om ett genomsiktligare samhälle.

Att sänka gränsen för hemligstämpling till fem år och förbjuda allt hemlighetsmakeri skulle alla tjäna på. Nästan alla. Spionerna skulle till exempel bli arbetslösa i ett totalt öppet samhälle. Och de som övervakar spionerna.

- Spioneri är egentligen en samhällsnyttig verksamhet. Hur skulle världen sett ut om vi inte haft den fredsbevarande faktorn?

Spioneri och angiveri skulle vara meningslöst i ett samhälle där inget döljs. Extroverta personer är lyckligare än introverta och Torbjörn Tännsjö tror att ett extrovert samhälle på många sätt är ett bättre och lyckligare samhälle där vi skulle kunna leva ett mer avspänt liv. Men han påpekar att total genomsiktliga är en utopi och att det finns problem.

- För en introvert person måste ett extrovert samhälle vara helvetet på jorden. Och för till exempel kvinnor som lever med skyddad identitet måste man göra undantag.

Arbetslivet är ett annat område där tanken på total öppenhet inte går att applicera. Som anställd har du idag dåligt skydd mot den personliga integriteten - arbetsgivaren har alla möjligheter att kontrollera vad du gör och vad du gjort.

- Det finns sådana maktskillnader i arbetslivet så det är tyvärr inte möjligt med genomsiktlighet. Också när det gäller hälso- och sjukvårdssekretess finns problem, säger Torbjörn Tännsjö.

Men när det gäller lönerna fungerar hans idéer om transparens. I företag där alla vet vad kollegorna tjänar är lönerna oftast högre.

- Hemliga löner är bara löjligt, säger Torbjörn Tännsjö.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.