Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler vill jobba efter 65

Antalet anställda som kan tänka sig att arbeta längre än 65 har ökat kraftigt de senaste fyra åren. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar. En av dem som valt att stanna kvar i arbetslivet är Rolf Alkenhoff som efter 35 år på Volvo PV gick vidare som kursansvarig på Göteborgs tekniska college.
Lina Jonsson Publicerad

Den första juli 1971 syntes två nya ansikten på Volvo AB i Göteborg. Den ena var PG Gyllenhammar och den andra var Rolf Alkenhoff. Rolf hade anställts för att hjälpa till i Volvos nya tekniska center och som elingenjör var han ansvarig över processen då nya bilar provades ut.

- Arbetet passade mig perfekt. Jag gillar el och jag gillar människor.

Under åren hann Volvo gå igenom en hel del förändringar. Personvagnar som var Rolf Alkenhoffs avdelning slogs ihop med tre andra, där han slutligen blev chef med ansvar över både personal och elektronik. I augusti 2004 hade Rolf varit på företaget i närmare 33 år.

- Jag visste hela tiden att jag inte ville sluta jobba vid 65. Jag ville fortsätta som vanligt, träffa mina arbetskamrater och syssla med det jag tyckte om. Dessutom är min fru sex år yngre än jag så det var ett tag till hon skulle pensionera sig.

Företaget var glada att få ha kvar Rolf i några år, men bland vänner och bekanta var det många som höjde på ögonbrynen.

- Den vanligaste reaktionen jag fick var: är du inte riktigt klok? Nu kan du ju gå hemma och göra vad du vill. Det var inte precis det man ville höra. Jag gjorde ju det jag tyckte om.

2007 kom det en förfrågan från Göteborgs tekniska college, som ägs av Volvo AB, Volvo PV och Göteborgs stad. Man ville ha någon som kunde ta hand om elsäkerhetsutbildningen vid bygget av en ny hybridbil.

- Jag sade ja, eftersom jag tänkte att det kunde vara roligt och utvecklande. Och det var precis vad jag behövde. Det är en mjukare nedtrappning än att sluta studs på dagen, säger Rolf Alkenhoff.

Att det skulle bli mer pengar den dagen pensionen skulle betalas ut var inte med i beräkningen, eller avgörande för valet att fortsätta jobba.

- Nej. Det avgörande var att jag inte skiljer mellan pensionärsliv och arbetsliv. För mig är det samma sträcka och jag kommer inte leva annorlunda för att jag blir äldre. Det finns ingen mall.

Hur länge han kommer att fortsätta jobba vill Rolf Alkenhoff inte svara på, men har ingen avsikt att ge upp sin tjänst på tekniska college.

- Jag fortsätter så länge det är roligt, sedan får vi se vad livet har att erbjuda.

I Länsförsäkringars undersökning svarade 47 procent att de vill gå i pension före 65- årsdagen. Det är en minskning med 16 procentenheter jämfört med 2006 då siffran var 63 procent.

Totalt svarade 6 700 personer på frågor kring pensionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.