Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen ställer krav på politikerna

En balanserad sjukförsäkring, förbättrade möjligheter till kompetensutveckling och en humanare arbetslöshetsförsäkring. Det är några av Unionens krav i Valrörelsen 2010. Gösta Karlsson, förbundsekonom på Unionen hade gärna sett fler konkreta förslag i blockens valmanifest.
Lina Jonsson Publicerad

- Framförallt är det kravet på kompetensutveckling i arbetslivet vi saknar i de båda manifesten. Varken alliansen eller de rödgröna blocket vågar sätta ned foten och ge några konkreta exempel på hur man ska lösa den frågan. Vi har länge eftersökt att företagen ska få ett ekonomiskt incitament för att kunna sätta över en viss summa för kompetensutveckling i goda tider, som sedan kan användas i sämre, säger Gösta Karlsson.

Även om Unionen är ett partipolitiskt obundet förbund ställer man ändå vissa krav på politikerna. Under våren frågade man därför sina medlemmar vilka frågor de anser viktigast inför framtiden. Bland alla svar kunde man fastställa fem politikområden, som i sin tur fördes fram till de båda blocken.

- Nu skördar vi effekterna av vår lobbying och kan väl konstatera att man kan hitta delar av våra förslag hos båda blocken. Om det beror på att vi lyckats påverka eller om partierna själva tycker att det är viktiga frågor kan ju diskuteras, säger Gösta Karlsson.

I frågan om att stärka näringslivet genom bättre innovationspolitik anser Gösta Karlsson att Alliansen ligger steget före. När det gäller arbetslöshetsförsäkringen och avskaffandet av den differentierade a-kasseavgiften har de röd-gröna bättre förslag.

- Jag vill inte ta ställning för vilket parti som är bäst. Det finns bra och dåliga förslag i båda blockens valmanifest.

Nu återstår endast att invänta resultatet av valet. Sedan ska förslagen studeras igen- med lupp.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.