Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya ägare blev slutet

En ägare som inte syns till, märkliga försök att säga upp personalen och uteblivna löner. Det var vad som väntade personalen på Kungsörsbagarn när de kom tillbaka från semestern.
Linda Svensson Publicerad

En dag i slutet av juli köptes Kungsörsbagarn av Andreas Anton Bygg AB. De anställda visste att bageriet gått knackigt, men övertagandet kom trots det som en överraskning.

Bara dagar efter övertagandet meddelade den nya ägaren att alla var uppsagda och kunde gå hem.

Kvar i bageriet låg jäsande degar, smörpaket och jäst. Allt i rumstemperatur.
Uppsägningarna var muntliga och därför inte giltiga. Men personalen var uppgiven.

- Vi fick veta att allt skulle läggas ner. Jag och min kollega fick ringa runt till alla kunder och säga att det inte skulle bli något bröd, säger Camilla Norström, en av två Unionenmedlemmar på Kungsörsbagarn.

Efter en tid kallades de två tjänstemännen tillbaka till arbetsplatsen. Nu blev deras uppgift i stället att ringa kunderna och ta upp nya beställningar. Verksamheten skulle komma igång lovade ägarna. Men de anställda hade svårt att tro det. Den mest erfarne bagaren hade semester. Det var svårt att se att det skulle kunna levereras något bröd till butikerna.

- Vi ville inte lura kunderna. Vi visste att det inte var seriöst. Ägarna blev sura för att vi inte fixade några kunder, säger Camilla Norström.

En dag kom Kristian Pikulik, en av köparna, och hämtade alla bolagets innestående fordringar. Camilla Norström misstänker att det är vad hela affären handlar om. Att tömma bolaget på tillgångar och lägga ner innan någon hinner reagera. Åtminstone ett av de flera bolag som Kristian Pikulik och hans medarbetare köpte i somras har lagts ner.

- De trodde säkert att det var mer pengar att hämta. Det såg ut som om kunderna var skyldiga 680 000 kronor, men det var för att jag inte hade hunnit föra in alla betalningar. I slutänden var det kanske 250 000, säger Camilla Norström.

Kristian Pikulik förnekar att så skulle vara fallet.

- Jag gick in i det här mest som en kul grej. Vår avsikt har varit att fortsätta driva bageriet.

Men ni ville säga upp hela personalen?

- Vi blev motarbetade. De gjorde inte som vi sade. De har inte velat jobba.

Ni köpte flera bolag under samma period, går det bättre för dem?

- Ja, vi köpte fem bolag under sommarmånaderna. De flesta går det betydligt bättre för.

Unionens ombudsman Jan Eliasson har hjälpt de båda medlemmarna på företaget. Han säger sig aldrig tidigare ha varit med om något liknande.

- Det har varit väldigt rörigt där. De köper upp och gör allt bakvänt. Jag har verkligen försökt förstå vad syftet är med allt det här.

Camilla Norström och hennes kollegor har gett upp hoppet om att det kommer att bakas mer bröd i bageriet. LO-TCO Rättsskydd arbetar på Unionens och Livsmedelsarbetarförbundets uppdrag med att begära företaget i konkurs. Då får de anställda åtminstone del av den statliga lönegarantin.

- Jag har jobbat här i 18 år snart, och aldrig behövt facket tidigare. Nu är jag jättenöjd att jag är med.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.