Att arbetsgivare erbjuder provanställning blir allt vanligare. Egentligen är provanställning aktuellt först om du är oprövad i yrket eller tjänsten, men även för den mest erfarne kan det vara svårt att hävda sig gentemot en blivande arbetsgivare. Per Eriksson gick, trots att han hade 34 år i branschen och själv ägt ett antal restauranger, utan att tveka med på provanställning när han fick jobb som köksmästare på en konferensanläggning i Uppland.
- Jag har befunnit mig på båda sidor, både som arbetsgivare och anställd, säger Per Eriksson.
- Min arbetsgivare hade rykte om sig att vara brutal men professionell, och jag har inga problem att jobba med sådana människor, de brukar vara rättvisa.
Men problemen började ändå krypa sig på. Per fick inte den utlovade hjälpen att hitta bostad, chefen kortade arbetspass, duktiga anställda blev av med sina jobb tvärtemot Pers önskemål och när han så småningom annonserade efter ny personal, fick han inte ett enda svar.
- Jag trodde inte mina ögon. Men det visade sig att arbetsförmedlingen varnar folk att söka till anläggningen eftersom det aldrig leder till fast jobb. Jag fick känslan av att arbetsgivaren inte var intresserad av att arbeta med fast anställda utan hade satt i system att avsluta provanställningar.
Kraven på Per ökade successivt och det började skära sig mellan honom och arbetsgivaren. Sedan drabbades Per av diskbråck. Efter några dagars sjukskrivning upptäckte han att hans namn var borttaget ur annonserna för anläggningen. Dessutom fick han från arbetskamrater veta att en ny köksmästare tittat runt i kylarna. På en direkt fråga till sin chef om han skulle tolka det som att han blivit av med sitt jobb fick han först inget svar, men efter någon dag kom papper om att hans provanställning avslutats med omedelbar verkan.
Det blev, förutom den naturliga oron att ha förlorat sin födkrok utan att förstå riktigt varför, ett ekonomiskt hårt slag för Per. Att flytta till orten med familjen hade kostat honom 50 000 i runda slängar. Dessutom vägrade arbetsgivaren betala ut Per Erikssons sjuklön, eftersom Pers dotter varit sjuk samtidigt och arbetsgivaren hävdade att frånvaron rörde vård av barn.
- Jag hade jobbat stenhårt för att det skulle funka på jobbet. Och jag är fullkomligt övertygad om att min ryggskada uppstod på grund av för hård press.
Per Eriksson kontaktade Unionenombudsmannen Thomas Fahrenholz, genom vars hjälp han till slut fick ut sin rättmätiga sjuklön samt ett skadestånd för att arbetsgivaren missat att informera facket om att provanställningen avslutades. Dessutom såg ombudsmannen till att arbetsgivaren betalade in den tjänstepension Per hade rätt till enligt kollektivavtalet.
- Det är intressant att jag som chef får sådan fantastisk hjälp. Jag hade själv inte haft tiden, orken och kunskapen. För mig hade det varit att kliva upp i ringen som flugviktare mot en tungviktare om jag inte fått hjälp, säger Per Eriksson, som i dag har nytt jobb som köksmästare i Södertälje.
Thomas Fahrenholz bekräftar att Per Erikssons förre arbetsgivare tycks föredra att provanställa nya framför att låta sin personal få fast jobb.
- Rekryteringskostnaderna torde ju vara enormt höga med ständig personalomsättning. Men när jag påpekade det för arbetsgivaren - i syfte att få till stånd en bättre arbetsmiljö - fick jag svaret att han gör vad han vill med sina pengar, säger Thomas Fahrenholz.
- Jag tror inte man kommer så långt genom att hävda att provanställning inte är tillämpbart. Men generellt bör provanställningar vara så korta som möjligt och det borde definitivt finnas färre tidsbegränsade anställningsformer, säger Thomas Fahrenholz.
Fakta
Så säger lagen (LAS 6 och 31§§):
En arbetsgivare har rätt att provanställa i max 6 månader. En provanställning kan avbrytas när som helst under prövotiden utan att något särskilt skäl behöver anges. Om det inte görs förvandlas provanställningen automatiskt till en tillsvidareanställning efter den överenskomna prövotiden. En arbetsgivare som avser avbryta en provanställning ska underrätta arbetstagaren om det minst två veckor i förväg. Är arbetstagaren med i facket måste arbetsgivaren också varsla facket. Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen kan andra regler gälla.