Den som har fyllt 18 år och vill ägna en söndag i demokratins tjänst kan anmäla sitt intresse att vara röstmottagare till valnämnden i sin kommun. Antalet frivilliga på plats i en vallokal kan variera men de ska enligt lag vara minst tre.
I Örebro har man satsat på fyra personer åt gången i de 82 valdistrikten. Totalt utses där åtta personer att bemanna varje lokal.
- Man går på schema som man gör upp i varje vallokal. Lokalen är ju öppen mellan 8 och 20, och man jobbar halva tiden, säger Robert Österlund (opol), ordförande i Örebro kommuns valnämnd.
Den som vill tjäna storkovan ska kanske söka sig annorstädes, men lön får man. Betalningen varierar mellan olika kommuner. I Örebro får man minst 1 300 eller max 2 400 kronor, beroende på uppdrag.
Ordförande i en vallokal är den som tjänar mest. Därefter kommer vice ordförande. I Örebro får ordförande 2 400 kronor medan vice ordförande får 1 900 kronor. Längdföraren tjänar 1 700 kronor, kuvertutdelare och ordningsman får 1 300 kronor var.
- Jag brukar säga att man får ta det som ett förtroendeuppdrag som man får lite betalt för, säger Robert Österlund.
Så vad är det då som lockar folk att ställa upp, eftersom det uppenbarligen inte är lönen?
- Många säger att de känner sig som att de befinner sig i händelsernas centrum. På landet är det många som gör det för att de träffar folk de känner och kan prata en stund, berättar Robert Österlund.
Ofta är det samma personer val efter val som arbetar i lokalerna. Nyrekryteringen sker genom mun till mun-metoden, det vill säga att redan frälsta tipsar sina vänner och bekanta om att möjligheten finns.
- Vi har aldrig behövt rekrytera folk, säger Robert Österlund, som berättar att det brukar droppa in ett antal intresseanmälningar varje val från studerande från en kurs i internationell valobservation vid Örebro universitet.
De som arbetar i vallokalen under dagen samlas klockan 20, när röstningen stängs, för att preliminärräkna rösterna. Lokalen håller öppet medan räkningen pågår, eftersom det är en offentlig tillställning. Men särskilt många åskådare brukar det inte locka.
- Folk har nog roligare saker för sig än att titta på rösträkningen klockan 20 en söndagkväll, säger Robert Österlund.
Den slutgiltiga räkningen görs av länsstyrelserna, som också gör en extra koll av underkända röster och brevrösterna.
Förtidsröstningen som drar igång redan den 1 september sköts i hög utsträckning av pensionärer, som kan arbeta dagtid på vardagar. Lönen är 130 kronor i timmen i Örebro kommun. Också förtidsröstningen administreras av valnämnden i kommunen.
- De som arbetar med förtidsröstningen består nog till 90 procent av 65-plussare. Det är rätt så poppis bland våra pensionärer.
Fakta
Uppgifter i vallokalen
- Ordförande - tar emot röstkort och de tre kuverten, leder och fördelar arbetet när rösträkningen ska ske.
- Längdförare - bockar av namn i röstlängden
- Kuvertutdelare - delar ut röstkuvert
- Ordningsman - Möter väljarna i dörren. Ser till att det inte går in fler i lokalen än det finns röstbås
Kontaktuppgifter till Sveriges alla kommuner här