Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen stämmer Stora Enso

En anställd på Stora Enso har sagts upp på grund av alkoholproblem.
Företaget har inte ansträngt sig tillräckligt för att hjälpa medlemmen anser Unionen, och stämmer skogsbolaget i Arbetsdomstolen.
Rickard Jakbo Publicerad

Kvinnan har arbetat på företaget sedan 70-talet. Vid flera tillfällen de senaste två åren har hon i tester visat sig ha alkohol i blodet. I början av året ledde ett sådant test till att hon blev hemskickad med full lön i flera månader. Hemförlovningen kan ha hindrat henne från att bli frisk, argumenterar Unionen.

- Att låta henne gå hemma så länge är dåligt. Det hjälpte ju inte henne. Om alkoholproblemen är en sjukdom ska det behandlas som andra sjukdomar, och man måste gå igenom minst två behandlingar, säger Roland Bergkvist jurist på Unionen.

Företaget skickade kvinnan till ett behandlingshem och satte in rehabiliteringsåtgärder vid flera tillfällen. Men när hon blåste positivt för tredje gången avbröt vårdgivaren behandlingen.

- De skulle ha anlitat medicinsk expertis på ett annat sätt. Då hade man kommit fram till en annan behandlingsplan, säger Roland Bergkvist.

Han håller med om att det i normala fall är allvarligt att flera gånger avslöjas med alkohol i kroppen på jobbet. Men han anser att arbetsgivaren inte har behandlat medlemmens problem som en sjukdom.
Unionen kräver 120 000 plus ränta i skadestånd.

120 000 kronor låter inte så mycket för att bli av med jobbet?

- Det ligger där ungefär i praxis. Men den största vinsten består i att man får lön fram till avgörandet, om vi vinner. Och vill företaget då fortfarande bli av med medlemmen, kan ersättningen uppgå till tre årslöner.

Stora Enso väljer att inte kommentera ärendet med hänsyn till ärendets personliga karaktär.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.