Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ät rätt och orka hela dagen

Kroppen värker, ögonen kliar och hungern river i magen. Kanske en helt vanlig eftermiddag på jobbet för de flesta. Men det går att orka hela arbetsdagen. Det gäller bara att äta rätt. Kostrådgivaren Petra Alpsjö tipsar.
Lina Jonsson Publicerad 6 augusti 2010, kl 09:37

Vad ska man äta för frukost för att få en bra start på dagen?

- Den ultimata frukosten är havregrynsgröt och ägg, ett mörkt bröd och ett glas färskpressad juice. Det är långsamma och rätt kolhydrater som gör att kroppen orkar ända med till nästa måltid.

Vad är en dålig frukost?

- Rostat vitt bröd med marmelad, sötad yoghurt med rostade flingor och juice som inte är färskpressad. Det går snabbt ut i blodet men energin försvinner lika snabbt igen. Har man svårt att få i sig någonting på morgonen så kan det vara bra att äta en frukt eller en tallrik osötad youghurt. Det är bättre att äta lite än att inte äta någonting alls.

Hur är det med kaffe?

- Kaffe kan vara bra. Det har rikligt med antioxidanter som är bra för immunförsvaret. Sedan handlar det förstås om hur mycket man dricker. En till två koppar är okej. Fem till sex är det inte.

Vilka tider ska man äta?

- Det beror såklart på vilken dygnsrytm man har. Men jag brukar rekommendera tre ordentliga mål om dagen. Börja med en ordentlig frukost. Ta sedan med lite frukt och nötter till förmiddagsfikat. Ät en redig lunch vid tolv-ett och en ordentlig middag på kvällen. Undvik att kasta dig över bullarna till eftermiddagsfikat. Du får en sockerkick och tillfällig energi, men det går snabbt över. Nötter har jättebra fetter och mineraler så länge de är orostade och utan salt. Däremot har de mycket kalorier så man bör ju inte äta 200 gram om dagen.

Ibland händer det att man blir trött av att äta. Hur undviker man det?

- Ja, den ökända matkoman. Det beror på att man ätit för mycket. Oftast har man fått i sig för mycket kolhydrater och för lite proteiner. Ett generellt mått kan vara en näve kolhydrater, alltså pasta eller liknande och två nävar protein, fisk, kyckling eller ko. Och såklart lite sallad på det.

Vad ska man dricka under dagen?

- I den bästa av världar vatten med lite citron i. I övrigt alkohol- och sockerfritt. Läsk och juice är den sämsta tänkbara drycken. Läsk innehåller enorma mängder socker och juice är en koncentrerad form av fruktsocker. Grönsaksjuicer är jättebra, men de smakar ju och andra sidan inge vidare.

Vad ska man ta till eftermiddagsfikat?

- En frukt är alltid bra men tänk på att variera dig. Man brukar säga att man ska få i sig sju färger om dagen. Det gäller allt frukt och grönt. Tar du en banan på förmiddagen, så välj ett äpple till eftermiddagen.

Ska man äta olika beroende på vilken årstid det är?

- På sommaren är vi oftast inte lika hungriga som på vintern. Det som är viktigt är att vi får i oss tillräckligt med vätska och salt, eftersom vi också svettas mer.

Några fler tips för att orka med hela arbetsdagen?

- Jag tycker att man även ska ta sig tid till vila. Känner man sig trött, ta det lugnt en stund. Man kan inte prestera på topp hela arbetsdagen.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.