Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

För fet för jobbet

Tror du att du har lika lätt att få jobbet om du är fet? Icke sa nicke, det visar studier som Linnéuniversitetet gjort. Och det löner sig att gå ned i vikt. Att vara normalviktig ger inte bara fysiologiska hälsovinster, det ger dessutom mer pengar i plånboken.
Åsa Frisk Publicerad

- Sannolikheten att kallas till en jobbintervju är 33 procents högre om den sökande är normalviktig, säger professor Dan-Olof Rooth.

Han vet för han har inte bara nöjt sig med att fråga arbetsgivare om de skulle ha något emot att anställa överviktiga, utan han har provat att skicka likvärdiga jobbansökningar i olika yrken men med manipulerade bilder på sökande. En ansökan med ett ansiktsfoto av en kraftigt överviktig person och en med ett ansiktsfoto av en normalviktig person. Normalviktiga kallas till intervju fyra gånger av tio och överviktiga kallas till intervju tre gånger av tio.

Han ser också tydliga skillnader i inkomst för normalviktiga kontra överviktiga eller feta.

- Enligt forskning som gjorts ser man att överviktiga tjänar sex procent mindre och feta tjänar 15 procent mindre, säger Dan-Olof Rooth.

För att räkna ut övervikt och fetma kan man använda sig av BMI, Body Mass Index. Vikt i kilo delat med längd gånger två. Får man ett BMI tal över 25 är man övervikigt och får man ett tal över 30 räknas det som fetma.

Om man blivit överviktig i unga år kan man också se stora inkomstskillnader.

- I Sverige har man i snitt 20 procent lägre inkomst om man införskaffat sin övervikt eller fetma redan som ung, säger Dan-Olof Rooth.

Skälen till att man är överviktig är flera enligt docent Anders Raustorp som genom sina kunskaper i sjukgymnastik med inriktning mot fysisk aktivitet arbetat tillsammans med Dan-Olof Rooth och Linnéuniversitetet.

- Arvet är viktigt. Vissa står emot dagens livsstil bättre medan vissa lägger på sig lättare. Men fysiologiska och psykologiska skäl ger övervikt såsom våra beteenden, säger Anders Raustorp.

Övervikten i Sverige ökar konstant. Den är i dag störst bland 16-24-åringar och det är framförallt bland män. 

- I dag är cirka 20 procent av fyraåringar i Sverige överviktiga/feta och det är allvarligt, säger Anders Raustorp.

Såsom den idrottslärare han är förespråkar han fysiskt aktivitet och han menar att det är nyckelkomponenten när det gäller att förhindra viktuppgång.

- Fysisk aktivitet är ett bra instrument för viktkontroll. Behöver man gå ned i vikt måste även en diet till för att man ska lyckas.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.