Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ungas jobb är samhällets ansvar

Näringslivet måste ge unga chansen. Det är det bästa sättet att få bukt med den höga ungdomsarbetslösheten. Det anser flera av näringslivets höjdare.
Linda Svensson Publicerad 4 augusti 2010, kl 10:18

Peab, har startat en skola för att det utbildas för få byggnadsarbetare. Ica är en av det privata näringslivets största tillhandahållare av sommarjobb. Swedbank och Systembolaget har startat praktikprogram för att ge unga en fot in på en tuff arbetsmarknad.

Det är några av de exempel som lyftes fram på ett seminarium om ungas svåra villkor på arbetsmarknaden.

- Den arbetslöshet vi har bland unga i dag skulle kunna halveras eller vara helt borta om näringslivet hjälpte till.

Det säger Mats Paulsson, vd för Peab, som för fyra år sedan startade en byggskola för ungdomar, där de med ofullständiga betyg har förtur. Peab är inte ensamma. Flera svenska företag, inte minst inom industrin, har gjort detsamma. Främst handlar det naturligtvis om att säkra tillgången på arbetskraft. Men för de unga betyder det ofta att man förutom en utbildning får arbetspraktik och därmed en fot in på arbetsmarknaden.

Stefan Löfven, ordförande i IF Metall, kallar ungdomsarbetslösheten (27 procent inklusive heltidsstuderande) en social bomb.

- Turordningsreglerna lär vara det största hindret för unga. Men så är det inte. Det är inte där problemet sitter. Det sitter i kompetens och efterfrågan. Vi är överens med våra motparter om att vad framtidens industri behöver är välutbildad arbetskraft. Till hösten hoppas vi kunna presentera ett förslag om introduktionsår, där man varvar praktik och teori.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.