Fackförbunden ska yttra sig när det planeras tillsättning av praktiktanter i fas 3 i Jobbgarantin, vid anställning med anställningsstöd, vid lönebidragsanställningar och när Migrationsverket ska besluta om arbetstillstånd.
- Vi kvalitetsstämplar inte arbetsgivare, inte alls. Vi säger nej om en anställning skulle strida mot lag eller avtal. Vi vill ju att folk ska få jobb, säger Gunilla Bäcklund, central ombudsman på Unionen.
Facket kollar så att det inte har varslats om uppsägning på grund av arbetsbrist eller att någon har företrädesrätt till återanställning. När det gäller utländsk arbetskraft som söker arbetstillstånd kontrollerar man dessutom att företagen betalar rimlig lön och har schysta villkor.
Vid lönebidragsanställningar kräver Unionen också kollektivavtal. Saknas det säger man nej.
- När det gäller lönebidrag säger vi nej om det inte finns kollektivavtal. Då kan det vara så att den anställde står helt utan försäkringsskydd. På den privata försäkringsmarknaden finns inga försäkringar som täcker personer med funktionshinder. Det enda sättet att få en sån försäkring är genom kollektivavtal. I kollektivavtalade försäkringar krävs ingen hälsoprövning eller integritetskränkande frågor om vikt och astma till exempel. Det är fördelen med kollektivavtal, säger Gunilla Bäcklund.
Men det händer att Arbetsförmedlingen godkänner lönebidragsanställningar som facket uttryckligen avråder ifrån. I andra fall skyller man avslag på facket.
- Vi kan få samtal från upprörda och ledsna människor som inte fått jobb. Ofta skyller arbetsförmedlingen bara på facket. De glömmer att berätta varför vi säger nej till lönebidragsanställningen.
Unionen får in flera begäran om yttranden varje vecka från arbetsförmedling och Migrationsverket. Med anledning bland annat av att medlemmar uppfattar fackets signatur som en slags kvalitetsstämpel arbetar man från Unionens sida med att hitta nya rutiner för yttrandena.