Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tidiga insatser för sjuka ingen patentlösning

Det finns en uppfattning om att tidiga insatser från Försäkringskassan gör sjukskrivningstiderna kortare. Fel, visar en ny undersökning från Ifau, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.
Linda Svensson Publicerad

- Jag blev lite överraskad över att vi inte såg någon effekt i någon grupp, säger Hans Goine, forskare vid institutionen för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och knuten till Försäkringskassan, som var med och genomförde undersökningen.

I ett underlag på runt 15 000 personer har en grupp prioriterats till tidiga insatser, som möte med handläggare på Försäkringskassan, avstämning med handläggare och arbetsgivare och tidiga rehabiliteringsplaner. En annan grupp utsågs till kontrollgrupp, och var lågprioriterad till tidiga insatser under en period på 45 dagar.

När forskarna sedan jämförde de båda grupperna kunde de inte se någon skillnad i sjukskrivningstidernas längd.

- Möjligen kan en delförklaring vara att sjukdomar har ett naturalförlopp. Om vi tidigt går in i många sjukfall får det ingen effekt, för det pågår andra saker som har större betydelse, säger Hans Goine.

Tanken att tidigt fånga upp dem som riskerar långa sjukskrivningar för att snabbare få dem tillbaka i arbete har varit styrande för flera politiska beslut sedan 80-talet.

- Riktigt så enkelt som det politiska mantrat är det inte, säger Hans Goine.

Tidigare studier har visat att tidiga insatser rentav kan förlänga sjuktiderna. Sjukdom kan nämligen vara ett önskat tillstånd, för att det ger individen en identitet. Tidiga rehabiliteringsinsatser bekräftar då sjukidentiteten. Även om så inte är fallet kan en lång rehabilitering bestå av många delar, där väntetiden till vissa är så lång att det leder till inlåsningseffekter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.