Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionenveckan avslutades med bio i Kalmar

Under den gångna veckan har Sverige inte bara blommat ut i grönska. Vägar och gångbroar har även prytts av Unionens gröna plakat. I Smålandsregionen startade man Unionendagarna med ett seminarium av Thomas Fogdö och avslutade med att bjuda medlemmarna på bio.
Lina Jonsson Publicerad

- Ursäkta att vi flamsar så mycket, men vi har känt varandra i över 30 år och kan inte låta bli, säger Mia Ståhl, sekreterare i Unionenklubben på kuverttillverkaren Bong Ljungdahl i Nybro.

Det är möte i företagets konferensrum. Unionens ombudsman Gunilla Forsberg ska berätta om det nya löneavtalet och passar samtidigt på att bjuda medlemmarna på lite tårta. Frågorna är många. Är inte löneavtalet lite baktungt? När kommer ökningen och hur mycket innebär den i praktiken?

- Den här avtalsrörelsen var svår och pågick mitt under en lågkonjunktur. Unionen var tvungna att ta hänsyn till de andra facken inom industrin och det var många som ville ha ett ord med i spelet, förklarar Gunilla.

På Bong Ljungdahl har man tillverkat kuvert och påsar sedan 1975. Sammanlagt arbetar 160 personer med tryckpressar, administration och distribution. Medelåldern är hög och Unionens klubbordförande skulle gärna se fler lärlingar på företaget.

- 20 taggarna har det inte lätt att komma in på arbetsmarknaden och fler lärlingstjänster på företag som detta skulle definitivt hjälpa tror jag. Dessutom måste vi få in nytt blod för att industrin inte ska dö ut, säger Peder Rosqvist.

De senaste åren har klubben på Bong kämpat för att vara kvar. Lågkonjunkturen och minskade orderingångar gjorde dessutom att företaget gick på lågvarv under 2008. Men nu har verksamheten kommit på fötter igen. 35 ton produkter lämnar lokalerna varje dag.

- Jag blev klubbordförande för två år sedan då den gamla ordföranden gick i pension. Visst var det tufft, men många relationer var redan uppbyggda så jag tog vid där han slutade. Det löste sig ganska bra med krisen, säger Peder Rosqvist.

Efter besöket på Bong Ljungdahl rullar Gunilla Forsberg vidare till Kalmar där hon möter upp ombudsmännen Maria Loventvos och Bengt Persson. Där ska det bjudas på bio och pratas värvning och kollektivavtal.

Sammanlagt besökte Unionen Småland över 40 företag.

- Det har gått bra. Vi har fått en hel del nya medlemmar så det är kul, säger Maria Loventvos.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.