Arbete utan tillstånd är ett brott i svensk lag. Ingen vet om det även betyder att de papperslösa saknar arbetsrättsligt skydd, exempelvis när det gäller arbetsmiljö och arbetstidsregler. I till exempel Storbritannien bryr sig inte domstolarna om de papperslösa som hamnar i konflikt med sina arbetsgivare, motivet är att avtalen syftar till olagligt arbete. Sverige skulle kunna gå samma väg.
- Det skulle kunna bli så, men vi hoppas och tror inte det, säger TCO:s jurist Samuel Engblom som sitter med i utredningens referensgrupp.
Han tror snarare att regeringens utredare Sten Heckscher väljer att lyssna på den svenska fackföreningsrörelsen.
- Vi vill se en tydlig skrivning om att de är arbetstagare i arbetsrättslig mening, säger TCO:s jurist.
Att inte se de papperslösa som arbetstagare skulle innebära att de inte har några juridiska rättigheter som rör arbetet. TCO menar också att det skulle ge oseriösa arbetsgivare en fördel. De kan ju ge sina papperslösa hur dåliga arbetsvillkor som helst, utan att riskera repressalier.
Utredningens primära uppgift är att införliva EU:s direktiv om sanktioner mot arbetsgivare som anställer papperslösa. I direktivet står att den kommande lagen ska innebära avskräckande och effektiva sanktioner gentemot arbetsgivaren. Det ska också bli möjligt för papperslösa att utkräva tre månadslöner av arbetsgivare som inte betalar lön.
I oktober 2010 ska utredningen vara färdig. EU:s direktiv ska vara en del av svensk lag senast i juli 2011.