En vanlig uppfattning om bemanningsföretag är att de används främst för att möta tillfälliga produktionstoppar. Företagens behov av flexibilitet och kompetensväxling ökar behovet av inhyrd personal. Helt fel, menar docenten Kristina Håkansson och forskaren Tommy Isidorsson, vid Göteborgs universitet som anser att det starkaste motivet för hyrarbetskraft är stabilitet.
- När vi frågade företagen runt om i Sverige varför de använder sig av inhyrd arbetskraft svarade 61 procent av de tillfrågade arbetsställena att det var för att skapa stabilitet i verksamheten. Först på andra plats kom flexibilitet, strax före rekryteringssvårigheter, säger Kristina Håkansson.
Även myten om att det är mindre arbetsställen som använder sig av bemanningsföretag slår forskningen hål på. Landstingen är de som använder inhyrd personal mest, 17, 7 procent, därefter kommer staten på 10, 2 procent och först därefter kommer de privata företagen.
För fackförbunden har frågan om inhyrd arbetskraft varit ett ständigt dilemma. Å ena sidan fungerar den som en inkörsport i arbetslivet för stora grupper som saknar tidigare arbetslivserfarenhet. Å andra sidan kan man konstatera att villkoren ofta är sämre än i kundföretagen både i fråga om löner, trygghet och inflytande. Det brittiska facket, TUC, använde exkludering som en strategi för att få bort branschen från arbetsmarknaden. I Sverige försöker man istället att få de anställda inom bemanningsbranschen att organisera sig, vilket visat sig vara lättare sagt än gjort.
- De är utspridda över hela landet och på alla möjliga företag så det är svårt att få till medlemsmöten och dylikt. Det blir svårt att tillgodose deras intressen då, säger Tommy Isidorsson.
Det har dock skett en del förändringar som är till de inhyrdas fördel. Bland annat kan skyddsombuden numera gå in och stoppa arbetet för inhyrda likväl som för anställda direkt på kundföretagen. Ett stort kliv framåt anser Tommy Isidorsson.
- Det är en klar vinst för bemanningsanställda. Men än har vi lång väg kvar att gå.