För två år sedan kom Unionen ut med rapporten "utveckla västra Götaland" som innehöll en rad förslag på hur regionen skulle tillgodose behoven inom handel, industri och offentliga verksamheter. Ett av förslagen var ett institut för handels- och tjänsteutveckling, men när hösten kom slog finanskrisen hål på idén och planerna lades på is.
- Frågan har funnits på dagordningen länge men förstudien presenterades för bara två veckor sedan, säger Hans Björkman, förbundsekonom på Unionen.
I slutet av april lämnas förstudien över till regeringen, som i sin tur får ta ställning till om idén är något att satsa på.
Tanken är att institutet ska ha tre inriktningar. Den första fokuserar på distanshandeln, alltså e-handel och andra virtuella forum. Andra grenen tittar på tillverkningsindustrins utvecklingsbehov. Företag satsar mycket kraft och energi på att utveckla tekniken men hur och var säljer man? Och sist men inte minst vill man titta närmare på utmaningarna inom offentlig verksamhet.
- Ta glesbygden som ett exempel. Vi skulle vilja starta nätverk med kommuner, näringsliv, organisationer och föreningar och med infrastrukturens hjälp se till att folk bor tryggt och har en god service så att de inte flyttar därifrån, säger Hans Björkman.
Idén om ett forskningsinstitut har förts fram av Unionen men bearbetats vidare i ett samarbete mellan arbetsgivarorganisationen Almega, Högskolan i Borås, Espira Tillväxtcenter och Västra Götalandsregionen.
- Det är ett unikt samarbete och ett sätt att nätverka över gränserna, säger Hans Björkman.
Att institutet placeras just i Borås har flera förklaringar. Dels har handeln och distanshandeln ett starkt fäste där, Västsverige har historiskt sett legat i framkant vad gäller tillverkningsindustrin, det finns bra universitet i närheten och dessutom är staden lagom stor för att nå ett lokalt engagemang.
Om allt går enligt planerna ska ett institut vara bildat, personal anställd och ett antal pilotprojekt startade till årsskiftet.
- Det är drömscenariot. Men först och främst måste vi lämna över rapporten till statssekreterare Jöran Hägglund vid Näringsdepartementet och sedan hålla tummarna att de ser möjligheten att utveckla idén, säger Hans Björkman.