Hur privata frågor skulle du kunna tänka dig att svara på under en anställningsintervju? En undersökning från TCO visar att det blir allt vanligare att arbetsgivare frågar om planer på att skaffa barn eller begär utdrag ur Försäkringskassans register om sjukfrånvaro vid rekrytering av ny personal.
Diskriminerings- och föräldraledighetslagen förbjuder i princip arbetsgivaren att låta arbetssökandes familjesituation påverka beslut om anställning. Däremot finns det inga begränsningar som reglerar frågorna under en intervju.
- Det är där facket måste komma in. Oftast sitter en facklig representant med på anställningsintervjun för att hjälpa till att hitta en trevlig arbetskamrat. Men egentligen ska vi vara den arbetssökandes ombud och se till att inga integritetskränkande frågor förekommer, säger Samuel Engblom.
Drogtester och andra former av medicinska undersökningar är ingen ny företeelse på arbetsmarknaden. De har använts länge, särskilt på speciellt känsliga områden där brist på koncentration eller omdöme kan få ödesdigra effekter.
- Ingen skulle vilja flyga med en pilot som uppvisar tecken på alkohol- eller drogmissbruk. Att göra en grundlig kontroll redan vid rekryteringen sparar både tid och pengar, säger Patrik Attemark, vd på informationsföretaget InfoTorg.
Däremot finns det inga regler som bestämmer av vilka skäl och på vilket sätt bakgrundskontrollen får ske. Enligt en undersökning från Stockholms handelskammare ansåg 91 procent av de tillfrågade företagen att det inte var integritetskränkande att kontrollera bakgrunden på arbetssökande- så länge personen informeras om det i ett tidigt skede av rekryteringsprocessen.
- Arbetsgivaren har ett sådant överläge vid en rekryteringsprocess att det kan ifrågasättas om ett samtycke till bakgrundskontroll verkligen är frivilligt. De flesta säger nog ja för att inte gallras bort, säger Dan Andersson, före detta chef för LO ekonomerna.
Enligt Samuel Engblom finns det redan i dag stora möjligheter för fack och arbetsgivare att ingå kollektivavtal om kontroll- och övervakning i arbetslivet. Den enda anledningen till att inte fler avtal klubbats igenom är helt enkelt arbetsgivarna ointresse.
- Arbetsgivarna har ett så stort svängrum i dag att de är rädda att bli av med den friheten om de skulle teckna avtal på området, säger han.
Remisstiden för den utredning som behandlar frågan om en integritetslag inom arbetslivet gick ut den 1 september och sedan dess har det varit tyst från regeringens sida.
- Eftersom vi inte har hört något från regeringen än, så misstänker vi att det inte blir någon lagstiftning innan valet, säger Samuel Engblom.