Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bråttom att söka pappa-pension

Publicerad

Bråttom att söka "pappa-pension"

På tisdag, den 31 augusti, är det sista dagen för pappor att anmäla att de vill ha "barntillägg" på pensionen.
Annars tillfaller pengarna automatiskt mammorna.

Det nya pensionssystemet ger föräldrar extra pengar eftersom de oftast har lägre inkomster under småbarnsåren, då de är lediga eller jobbar deltid. Att räkna ut vem som har tagit störst ansvar är förstås omöjligt, så i praktiken ska den av föräldrarna som haft lägst inkomst under barnens fyra första år få sin pensionsgrundande inkomst höjd. Det kan bli ett par extra tusenlappar per år, men beloppet varierar för varje individ.
Försäkringskassan gör beräkningarna, men myndigheten bryr sig inte om att kolla inkomsterna för alla som fått barn före 1999. Mammorna får automatiskt "barn-pensionen" – om inte papporna skickar in en särskild ansökan till försäkringskassan.
Detta gäller alla pappor som haft lägre inkomster än mammorna under något av de aktuella åren. Om inte ansökan görs så kan pengarna i vissa fall försvinna helt, till exempel om mamman avlidit, inte haft vårdnaden om barnen eller tjänat mer än 7,5 basbelopp (motsvarande cirka 280 000 kronor).
För barn födda från och med i år kommer försäkringskassan att kontrollera vilken förälder som haft lägst inkomst. Föräldrarna kan dock själva bestämma vem som ska få pensionstillskottet. Ansökan för detta år görs senast 31 januari år 2000.

DAG BREMBERG © siftidningen 1999

Blanketten kan beställas på 020-616570 eller hämtas på Internet-sidan www.pension.nu.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.