Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hanteringen av kärnbränsle granskas på Westinghouse

Strålningsmängden i kärnbränsletillverkaren Westinghouses verkstäder är oroande hög. Det har lett till att en rad utredningar startats. Men företagets klubbordförande är lugn.
- Metoden är ifrågasatt och värdena inte så höga som befarat, säger Pentti Salonpää.
Lina Jonsson Publicerad

För några månader sedan startade Westinghouse ett projekt för att se över arbetsmiljön för de anställda. I det ingick bland annat att kontrollera strålningen i uranverkstäderna, där omkring 100 personer arbetar.

Resultatet visade att värdena för strålningen låg på gränsen för det tillåtna.

- Man tog ett preliminärt första prov som skickades till Strålsäkerhetsmyndigheten. Det visade att värdena var något höga. Men när man senare började utvärdera hur mätningen gick till visade det sig att doserna inte var så höga som befarat. Alla människor får till exempel i sig viss strålning från naturen och det kan ha gett en liten effekt på testet, säger Pentti Salonpää. 

Strålsäkerhetsmyndigheten noterade dock brister inom fyra av företagets områden: Strålsäkerhet, fysiskt skydd, säkerhet och kärnämneskontroll. Westinghouse tvingas därmed rapportera in strålmängden varannan månad och har även dragit igång ett åtgärdsprogram för att minska utsläppet.

- Det handlar till exempel om att se över eventuell skyddsutrustning och att bygga in dammande apparatur, säger Pentti Salonpää.

Någon oro på företaget har han inte märkt av. Projektet för att förbättra arbetsmiljön fortskrider i vanlig ordning.

- Jag har inte märkt av någon oro alls. Men det är bra att man ser över säkerheten, säger han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.