Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Arbetsgivarna spelar ett högt spel"

Arbetsgivarna vill inte ha centrala avtal med lönepåslag. I stället anser man att det är ute i företagen som fack och arbetsgivare ska komma överens om ifall det finns utrymme för löneökningar, och i så fall hur stora. Men det kan inte Unionen gå med på.
- Medlemmar i gemen förväntar sig att vi driver igenom ansvarsfulla löneökningar, säger Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande.
Linda Svensson Publicerad
Cecilia Fahlberg är Unionens nya ordförande

Det är ovanligt tyst i årets avtalsrörelse. Redan i maj förra året meddelade arbetsgivarna, genom sin paraplyorganisation Svenskt Näringsliv, att det enda möjliga avtalet är ett utan centralt bestämda lönepåslag. Där står man kvar.

I december presenterade Facken inom industrin, däribland Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer, sitt krav på 2,6 procents löneökning i år. Där står man kvar.

- Det rör inte på sig i förhandlingarna. Vi får inga motkrav. Det är stora låsningar i arbetsgivarnas ursprungskrav på nollavtal. Det är en stor frustration, säger Cecilia Fahlberg.

Visserligen träffas parterna regelbundet för att diskutera kraven, men hittills har det inte lett någonvart. Och inte förrän Facken inom industrin kommer överens med sin motpart Teknikföretagen kommer andra avtal att tecknas.

- Alla är överens om att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska gå först. Men det hänger på att man bjuder till och att man blir färdig i så pass god tid att de andra avtalsområdena inte blir för otåliga. Den här tystnaden är inte ansvarsfull. Det är ett riskfyllt spel som arbetsgivarna spelar, säger Cecilia Fahlberg.

Arbetsgivarna menar att krisen slår olika hårt mot olika företag, och att det är lokalt man bäst avgör om det finns utrymme för löneökningar. Kravet på lokal lönebildning är inte nytt. Det har arbetsgivarna drivit i flera år. Men i och med krisen har det fått ny kraft.
Samtidigt kommer företagens bokslutsrapporter i en strid ström. Det mesta tyder på att det ekonomiska läget håller på att stabilisera sig. Så pass att många nu väljer att öka aktieutdelningen. Enligt Unionen tyder det på att det finns ett löneutrymme.

- Relevansen i vårt krav på 2,6 procent stärks. Våra medlemmar behöver tryggheten det innebär med siffror i de centrala avtalen. Många klubbar upplever att deras möjligheter att påverka den egna arbetsgivaren är obefintlig. Det är många medlemmar som vittnar om att om det står noll i avtalet så blir det noll, säger Cecilia Fahlberg.

Under förra året var det många fackklubbar som gick med på krisavtal med sin arbetsgivare. Ofta handlade det om sänkt arbetstid och lön. I vissa fall har man skjutit upp lönerevisionerna ett år. Men nu är det dags att företagen betalar igen, menar Unionen.

- Medlemmarna vill ha betalt för det arbete de gör. Krisen har påverkat väldigt många. Svenska företag har anpassat sig rekordsnabbt, med bland annat uppsägningar. De som jobbat kvar har slitit hårt, nu vill de ha betalt, säger Cecilia Fahlberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.