Antalet anställda inom bemanningsbranschen har fördubblats de senaste tio åren. I dag utgör branschen 1,3 procent av den totala sysselsättningen i Sverige, cirka 10 000 av dem är Unionens medlemmar.
För facket har frågan om inhyrd personal varit ett ständigt dilemma. Å ena sidan fungerar branschen som en inkörsport i arbetslivet för stora grupper som saknade tidigare arbetslivserfarenhet. Å andra sidan kan man konstatera att villkoren ofta är sämre än i kundföretagen både i fråga om löner, trygghet, och inflytande.
- Arbetstiden säljs till ett reducerat pris. Vad gäller inflytande skulle jag säga att på de arbetsplatser där man har möjlighet att påverka så har man det även om man är inhyrd. På de arbetsplatser där man har liten möjlighet att påverka har man i stort sett noll inflytande som inhyrd, säger Kent Ackholt, ansvarig för bemanningsavtalen inom Unionen.
Ungefär 70 procent av jobben inom branschen återfinns inom tjänsteyrkena och 30 procent inom LO-området. Som tjänsteman har du, i ett företag med kollektivavtal, en garantilön på 133 timmar i månaden, de första 18 månaderna. Lägstalönen för en 20-åring är 14 500 kronor. Har du fyllt 24 år ligger den på 16 800 kronor. Därtill tillkommer en prestationslön som är baserad på antalet uthyrda timmar. Den lönen kan variera kraftigt beroende på efterfrågan och antalet röda dagar.
- Julmånaden är till exempel ingen bra månad för bemanningsanställda då det är så många röda dagar, säger Kent Ackholt.
Garantilönen betalas ut även under tiden du inte är uthyrd till något företag. Däremot är det omöjligt att dryga ut hushållskassan med a-kassa då pengarna tryter.
- Arbetar man deltid som ambulerande tjänsteman på ett bemanningsföretag har man inte rätt att fyllnadstämpla upp till en heltid då man anses stå till arbetsgivarens förfogande, säger Jeanette Mandl, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.
Att få a-kassa då anställningen upphört är inte svårare än för andra men den kan bli förhållandevis låg om man inte lyckats nå upp till prestationslönen.
- A-kassan baseras ju på det du tjänat under året. Har du endast nått upp till grundlönen på 133 timmar, som motsvarar 80 procent och får 80 procent i ersättning på det av a-kassan, plus skatt, då är det inte mycket kvar att leva på, säger Kent Ackholt.
En annan tvistefråga mellan fackförbunden och bemanningsföretagen är lagen om anställningsskydd, las. I avtalsrörelsen driver Unionen frågan om att företrädesrätten till återanställning, då man blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, inte ska kunna rundas genom att arbetsgivaren anlitar ett bemanningsföretag istället för att återanställa.
- Det finns ingen lagreglering som säger nej men i praktiken går man förbi las om man anlitar ett bemanningsföretag istället för att återanställa, säger Kent Ackholt.
Det finns en AD-dom som gett företag rätt att anställa via bemanningsföretag efter att ha sagt upp folk. Anledningen var att domstolen inte ansåg det bevisat att företagets syfte var att gå runt las. Dessutom skapades lagen om anställningsskydd före lagen som tillåter bemanningsföretag, vilket gör att den inte reglerar inhyrning alls. Ett sätt att urholka arbetsrätten och skapa otrygghet anser fackförbunden men får inte medhåll av bemanningsbranschens vd Henrik Bäckström.
- Arbetsgivarna har fått upp ögonen för bemanningsföretagen då det ger en möjlighet att parera tillfälliga produktionstoppar. Men det behöver inte vara en otryggare anställningsform. När Volvo i Göteborg sade upp folk fick de som var direktanställda gå direkt, medan de som var anställda inom bemanning hade möjlighet att gå över till SKF. Det blir en större trygghet då det finns fler arbetstillfällen att tillgå, säger han
Utvecklingen av bemanningsföretagen har gått i raketfart. Men branschen spås öka ytterligare de kommande åren.
- I Tyskland och England har man en treprocentig sysselsättningsgrad inom bemanningsbranschen. Jag tror att vi kommer att nå de nivåerna inom de kommande åren, säger Henrik Bäckström.
Inhyrd personal blir således en het potatis i den kommande avtalsrörelsen.
- Bemanningsföretagen är här för att stanna. De fyller ett behov men vi behöver förbättra villkoren för personalen, säger Kent Ackholt.