Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facebookgrupper - nya sätt att sprida sitt budskap

Det finns inga bevis för arbetsmarknadsminister Littorin. Det hävdade tidningen Kollega i en kommentar. Helt riktigt tyckte Nicklas Wolter och startade en facebookgrupp med samma namn.
Lina Jonsson Publicerad

I början av november deklarerade Sven Otto Littorin att han var helnöjd med den nya a-kassan. Arbetskassornas samorganisation, So, sågade däremot systemet och handläggarna klagade högljutt på den höga arbetsbelastningen.

Kollega skrev en kommentar på ämnet och strax efteråt hade en facebookgrupp bildats med samma namn.

- Jag läste kommentaren och slogs av hur träffande den var. Jag är själv påverkad av de här nya reglerna och började fundera på hur jag kunde belysa frågan ytterligare. Lösningen blev en grupp på facebook, som är ett bra forum för diskussion, säger Nicklas Wolter.

Snart började medlemmar trilla in och andra grupper med liknande namn bildades.

- Jag tror att grupperna bildas som ett första steg mot ett fortsatt engagemang. Man kanske går med i en grupp för att visa sin ståndpunkt och går sedan vidare till ett mer praktiskt handlande, säger Nicklas Wolter.

Förutom gruppen "Det finns inga bevis för Littorin" finns även gruppen "Hjälp Sven Otto Littorin att söka jobb på annan ort" och "Skicka en kram till Sven Otto Littorin".  Nicklas Wolter har gått med i en av dem, men varnar för att gå med i för många grupper. Inte alla har ett seriöst budskap.

- Man har ju hört om grupper som bytt namn efter att de fått en massa medlemmar. Jag har mest gått med i grupper som mina vänner gått med i. Det känns lite tryggare.

Om Nicklas Wolters grupp får ett fortsatt liv på facebook låter han vara osagt. I dagsläget har den 16 medlemmar.

- Det är roligt att några har hittat dit. Jag skapade den för att markera. Och det tycker jag att jag har gjort nu, säger han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.