Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så räddar du ekonomin som föräldraledig

Det kostar att vara lattemamma och macchiatopappa på heltid. Lyckligtvis finns det sätt att spara pengar under föräldraledigheten. Fackavgiften och studieskulden är två tunga poster där bördan kan lättas.
Ola Rennstam Publicerad 18 januari 2010, kl 10:38

Att få vara ledig från jobbet för att vara hemma med sitt barn är fantastiskt på många sätt. Men för de allra flesta känns föräldraledigheten också rejält i plånboken. Det finns dock knep för att lindra eländet.

Fackavgift kan sänkas 

Avgiften till a-kassan är densamma vid föräldrapenning som vid arbete. Däremot baseras din fackavgift till Unionen på din månadsinkomst. Om din föräldrapenning är lägre än din ordinarie inkomst kan avgiften komma att sänkas. Kontakta Unionens medlemsregister för mer information om vad inkomstförändringen innebär för din del.

Om du inte vet exakt hur mycket pengar du kommer att få i föräldrapenning varje månad kan du göra en uppskattning och ändå få avgiftssänkningen direkt. Glöm bara inte bort att kontakta medlemsregistret igen om du upptäcker att den uppskattade månadsinkomsten visar sig vara felaktig.

150 kronor i månaden

Ett annat alternativ är att vänta med att kontakta Unionen tills du vet exakt hur stor månadsinkomsten blir, då sker avgiftssänkningen retroaktivt. Tänk på att möjligheten till retroaktiv ändring gäller tre månader tillbaka.

Det finns som sagt pengar att tjäna. En medlem som exempelvis tjänar över 19 000 kronor i månaden betalar 225 kronor i fackavgift. Blir föräldrapenningen lägre än 19 000 sänks fackavgiften till 150 kronor per månad, en besparing på cirka två caffelatte.
Om du berörs av Unionens inkomstförsäkring riskerar du inte att hamna utanför systemet. Tiden som föräldraledig är nämligen överhoppningsbar tid.

Studielån

Ett annat fiffigt sätt att spara pengar under föräldraledigheten är att kontakta CSN och ansöka om nedsättning av återbetalningsbeloppet. Det innebär att du kan få betala mindre på ditt lån under en tid.
Om du beviljas nedsättning beror på hur stor inkomst du har och vilket typ av studielån du har, reglerna skiljer sig nämligen åt mellan de olika studiestödssystemen. Inkomstbortfallet under föräldraledigheten måste dessutom vara större än 15 procent under hela inkomståret, alltså inte enbart under tiden som du är hemma med ditt barn.

Fakta

Nyttiga telefonnummer
Unionens medlemsregister: 0771-743 743
CSN: 0771-276 000

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.