Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ingen lön för anställda på callcenterföretag

Anställda på callcenterföretaget Smart1 i Karlstad har inte fått ut en hel lön sedan november. Nu vänder sig Unionen och svenska justitiedepartimentet till norsk domstol för att få en stämningsman utsedd men framförallt för att hitta företagets norska vd, som gått under jorden.
Lina Jonsson Publicerad

Redan under hösten började det gå knackigt för Karlstadsföretaget Smart1. Bankens checkkredit drogs in och man kunde inte längre betala de anställdas löner. I november betalades 75 procent av lönen ut. Närmare 100 av de 140 anställda valde ändå att lämna sina anställningar och 30 stycken gick över till det konkurrerande företaget Carlstad Callcenter, som startades upp av en tidigare anställd säljledare.

- Det vi gör nu är att försöka få vd:n och ägaren Arne Olav Mikkelsgaard Traedal att betala ut ett ekonomiskt skadestånd som motsvarar en uppsägningslön. Därtill ska de tidigare anställda även få sin semesterersättning och pengar från en returfond de betalat en del av sin säljprovision till, säger Pontus Dahlberg, ombudsman i Värmlandsregionen.

Att delge ägaren ett betalningskrav har dock visat sig svårare än väntat då Arne Olav Mikkelsgaard Traedal tycks gått under jorden.

- Han har varit omöjlig att få tag på vilket försvårat processen betydligt. Och tiden är dessutom knapp. Tremånadersregeln vid konkurs säger att de anställda tappar fordringar som tjänades in längre tillbaka än tre månader, dock inte sin semesterersättning, säger Pontus Dahlberg.

Nu återstår endast att väntan på förhandling.

- Det är otroligt oproffsigt skött och medarbetarna känner inget som helst förtroende för företaget längre, säger Pontus Dahlberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.