I en avhandling som läggs fram av Anna Angelin vid Lunds universitet framgår att personer som tidigt hamnar utanför arbetsmarknaden löper stor risk att så förbli under en lång tid. Anna Angelin har i sin underökning tittat på hur 90-talskrisen slagit mot ungdomarna och var tionde person som redan i 20-årsåldern varit långvarigt arbetslös eller behövt gå på socialbidrag har ett liknade mönster drygt tio år senare.
- Det är svårt att få en andra chans om man stått utanför arbetsmarknaden en lång tid. Det är inte arbetsmotivationen som är problemet. De kan och vill jobba men de får inga jobb.
- Även de som fått jobb senare har inte haft samma inkomster som de som aldrig varit arbetslösa, säger Anna Angelin.
Kan man se att det är speciella grupper av ungdomar som tenderar att hamna utanför?
- Givetvis är ungdomar som inte har föräldrar som kan stötta mer utsatta. De hamnar oftare i en skuldsituation då de har sämre ekonomiska förutsättningar. Men den största faktorn är att dessa ungdomar har en lägre utbildning, säger Anna Angelin.
Myten om att unga skulle tycka att det vore mindre skambelagt än vuxna att leva på bidrag slår avhandlingen hål på.
- De här ungdomarna känner sig oerhört stigmatiserade av den här situationen och har många gånger upplevt att de fått negativa reaktioner från sin omgivning. De möts av en uppfattning om dem själva att de hellre vill gå på bidrag än att arbeta, säger Anna Angelin.
Dagens höga ungdomsarbetslöshet och de stora barnkullarna från början på 90-talet som kommer ut på arbetsmarknaden idag kommer sannolikt att ge konsekvenser för dessa grupper i framtiden.
- Det är en riskfaktor att vi nu är i en lågkonjunktur samtidigt som den historiskt sett största generationen kommer ut på arbetsmarknaden. Man kan definitivt känna en oro över hur det kommer att gå för dem, säger Anna Angelin.