I studien har man undersökt hur företagen påverkats efter att man införde undantagsregeln 2001, då det blev möjligt för företag med färre än tio anställda att undanta två personer från turordningen.
Det som framkommit är att det inte inneburit några förändringar i företagens rekryteringsbeteende. Enligt Peter Skogman Thoursie, docent i nationalekonomi vid IFAU, kan däremot diskussionerna om las ha en disciplinerande effekt på personalen.
- Eftersom det visat sig att turordningsreglerna inte har någon större effekt på företagen så kan man fråga sig varför den ändå har en effekt hos individen. Det verkar som lagen har ett signalvärde. De anställda tror att de är mer skyddade av lagen än vad de är och börjar då anpassa sitt beteende efter det, säger han.
Peter Skogman Thoursie menar vidare att frågan om las egentligen är en ickefråga då arbetsgivaren redan nu har stor makt över vem som får sluta eller inte.
- Jag tror inte att ett avskaffande av turordningsreglerna skulle skapa en sådan fantastisk mycket bättre arbetsmarknad för ungdomar. Företagen har redan stor möjlighet att testa personal med tillfälliga anställningar.
- Det är synd att man inte istället lyfter upp de ideologiska bitarna lite mer. För egentligen handlar det om vad man vill ha för arbetsmarknad, säger Peter Skogman Thoursie.