Saab: Miljardbesparing ska inte ge färre jobb
Saab Automobile ska skära ned sina fasta årliga kostnader med en miljard, säger företaget Men tjänstemännen känner ingen större oro för jobben.
- Företaget vill sänka utgifterna för att nå målet 1 miljard i vinst. Men att dra ned personal går inte med vårt höga övertidsuttag, säger Peter Wijkmark i SIF-klubbens styrelse.
Saab Automobile har ökat antalet anställda i takt med att försäljningen ökat och är nu uppe i 10 000 anställda.
- Vi har blivit 200 till 250 fler tjänstemän i år och ökade ungefär lika mycket förra året. Kostandsjakten innebär säkert att expansionen dämpas, men neddragningar
nej det är orealistiskt.
Övertiden för tjänstemännen är uppe i 120 000 timmar 60 timmar i snitt utslaget på samtliga tjänstemän - efter första halvåret. Flera har redan nått övertidstaket.
- Många ligger vid övre gränsen, säger Peter Wijkmark.
Han förstår inte riktigt hur företaget tänkt sig att spara en miljard. För ett par år sedan blev det i det närmaste stopp för att använda mobiltelefoner.
- För vanliga tjänstemän är det inte lätt att få ut en. De flesta är också spärrade för att ringa till mobiler. Det innebär samtidigt att saker tar längre tid, så jag vet inte om det ger någon större besparing, säger Peter Wijkmark.
Enligt informationschef Olle Axelsson är det inte aktuellt med neddragning av personal.
- Vi fortsätter att växa, i första hand med experter. När folk slutar prövar vi naturligtvis om tjänster ska återbesättas. Men vi sparkar ingen.
Företaget har ökat med 3 000 anställda sedan början av 1996 och besparingsprogrammet tar sikte på att öka kostnadsmedvetandet. Det är upp till varje enhet att ange hur de ska nå sina sparmål. Efter första halvåret i år visade Saab en vinst på 175 miljoner och enligt affärstidningarna är målet för hela året högt satt.
- Jag har sett spekulationer om ett mål på en miljard i vinst. Det är helt fel. Vi har sagt att vi ska visa vinst, inget annat, säger Olle Axelsson.
Att spara en miljard låter tufft, hur stor bantning innebär det?
- Det innebär att sänka kostnaderna med 10 procent.
Är det realistiskt?
- Visst skulle vi kunna lägga ner projekt och utvecklingsinsatser. Men då skjuter vi oss själva i foten, vi ska ha något att leva på framöver också. Det får bli ett gnetande på bred front. Utan att vi tappar framtidssatsningar, säger Olle Axelsson.
Fackklubbarna är kallade till en träff nästa vecka, där ledningen ska förklara sig.
TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999