- Det är inte bara de som haft ett riktigt dåligt arbetsliv som upplever detta utan mönstret är genomgående bland olika yrkesgrupper och bland kvinnor och män, säger Hugo Westerlund, forskare vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
I studien har forskarna undersökt den självupplevda hälsan hos drygt 14 000 anställda i det franska gas- och elbolaget EDF-GDF. Studien har sträckt sig från sju år innan pensioneringen till sju år efter. De anställda har fått vara på frågor om hur de mår och upplever sin arbetssituation. De som upplevt att de haft en flexibel och bra arbetssituation upplever inte att förändringen blir lika stor. Hugo Westerlund menar att det därför är viktigt att ta tillvara de äldres kapacitet och erfarenhet genom att göra det lättare att anpassa arbetstid och öka möjligheten att byta karriär även efter 50-årsstrecket.
- Vi ska inte blunda för att det finns en åldersdiskriminering i arbetslivet. Där finns det mycket för företagen att jobba med. När arbetskraften kommer att behövas så måste attityderna mot äldre ändras. De äldres styrkor måste tas tillvara, säger Hugo Westerlund.