Håkan Torén, LO-TCO Rättskydd:
Spioneri tystas ned
Lagen är nio år gammal, men i Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik finns bara en fällande dom för företagsspioneri registrerad. Det betyder inte att tvister av det här slaget inte förekommer.
Sällan är det fråga om att regelrätt spioneri, betydligt vanligare är när en anställd tar med sig information när han startar eget eller byter arbetsgivare.
I några fall har skadeståndsprocesser drivits, men normalt försöker man lösa det utan inblandning av utomstående.
- Man tystar ned det, ber de inblandade ta sitt pick och pack och gå. Man vill inte att det ska komma ut företagshemligheter. Det finns alltid en risk för läckage vid offentliga processer, säger Håkan Torén vid LO-TCO Rättsskydd.
Andra orsaker till att företagarna inte driver saken vidare kan vara okunskap om lagen eller att man helt enkelt inte orkar med en utdragen process. De inblandade kan också ha varit goda vänner, vilket gör situationen ännu besvärligare.
Ytterligare en anledning kan vara att lagen är för luddig.
- Problemet är att den bara skyddar information, inte kunskap. Det gör att det bara blir i uppenbara fall som när någon tar med sig kundregister som den kan användas, säger Lotta Wikman, jurist och forskare i Uppsala.
Enligt lagen är en företagshemlighet information som en näringsidkare håller hemlig och vars röjande medför skada för honom i konkurrenshänseende. Det gäller både sådant som har dokumenterats, exempelvis ritningar, och enskilda personers kännedom om vissa förhållanden. Däremot inte individuell skicklighet, erfarenhet och kunskap. Det maximala straffet om brottet bedöms som grovt är sex års fängelse.
NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen 1999