Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dålig chef gör anställda sjuka

Dåligt ledarskap på jobbet ökar inte bara sjukfrånvaron utan också risken för dålig hälsa bland medarbetarna senare i livet. Det visar en avhandling från Karolinska Institutet.
Lina Jonsson Publicerad 4 november 2009, kl 11:09

I en av avhandlingens studier, som bygger på data från 20 000 anställda i Sverige, Finland, Polen och Italien, har man undersökt hur anställda uppfattar sina chefers ledarskap och risken för att de i ett senare skede i livet drabbas av en allvarlig hjärtsjukdom. Resultatet visade att bland män ökade risken att drabbas av hjärtinfarkt med 25 procent under den tioåriga uppföljningsperioden, om man var missnöjd med sin chef.

- Vi har sett ett starkt samband mellan chefernas ledningsförmåga och det upplevda hälsotillståndet hos medarbetarna. Har chefen ett instrumentellt ledarskap, alltså ger dig verktygen för att jobba självständigt och utvecklande så mår du bättre, både nu och senare i livet, säger Anna Nyberg, doktorand på Karolinska institutet.

De personer som upplever sina chefer som inspirerande, positiva och drivna uppvisade en friskare hälsa. Arbetsmiljön i sig kan ju vara stressig, oavsett om chefen är driven. Men även detta har man tagit hänsyn till i avhandlingen.

- Vi har tittat på konkurrerande orsaker till de negativa hälsoutfallen, men kommit fram till att chefen ensam utgör en hälsorisk utöver det andra, säger Anna Nyberg.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.