Unionens granskning av callcenterbranschen visar att det ofta är en pressad arbetsmiljö där det råder brist på såväl coachning som kompetensutveckling. Nio av tio prestationsmäts och var fjärde medarbetare stressas av mätningarna.
För många ungdomar är jobb i callcenterbranschen den första riktiga anställningen - över hälften av de 30 000 anställda i branschen är under 25 år.
Kartläggningen visar också att arbetet blir allt mer komplicerat. Men trots ökade kompetenskrav prioriterar många företag bort utbildning, det gäller att svara i telefon i första hand.
Det krävande och komplexa arbetet ställer stora krav på ledarskapet och här finns stora brister, enligt Unionen. Undersökningen konstaterar att många chefer är unga och utan tidigare chefserfarenhet. Det saknas ofta fackligt inflytande vid ledarskapstillsättningen, trots att cheferna har ansvar och stort inflytande över de anställdas arbetssituation och arbetsmiljö.
Unionen kräver nu att callcenterföretagen börjar satsa på gedigna ledarskapsutbildningar med fokus på arbetsrätt och hur kollektivavtal fungerar på arbetsplatsen. Tillsättningen av chefer ska göras i samråd med de fackliga företrädarna.
Unionen är också kritisk till den systematiska övervakningen av medarbetarna och kräver att prestationsmål, mätning och bonussystemens utformning i framtiden ska ske i samråd med facket och de anställda. Prestationsmätningar ska inte få användas som ett system att kontrollera och sortera ut anställda, vilket är fallet idag.
Andra frågor som förbundet tänker driva är att kompetensutveckling måste ske kontinuerligt, alla anställda måste få egna headset och personliga arbetsstationer.