I en av sina studier jämför hälsoekonomen Johan Jarl långtidssjukskrivningarna hos nykterister, hög-och lågkonsumenter samt dem som bytt från en grupp till en annan.
Resultatet visade att personer som dricker måttligt med alkohol har lägst risk att bli sjukskrivna. De som ändrat sitt dryckesmönster låg sämst till. Den vanligaste förklaringen är att måttligt alkoholintag skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och att de som har ett visst alkoholintag därför skulle vara friskare och genom detta ligga bättre till lönemässigt. Men det stämmer inte enligt Johan Jarl, som i sin studie visar att alkoholintaget även har en hel del skadliga effekter. Sjukskrivningarna och lönen kan snarare beskrivas utifrån sociala och kulturella faktorer.
- Det är givetvis gissningar, men att följa med på en fredagsöl kan ge ett starkare nätverk och en mer avslappnad relation till chefen. Helnykteristen kan däremot ses som en udda person i detta sammanhang, säger Johan Jarl.
Lågkonsumenterna är alltså inte friskare än de som inte dricker alls, men är däremot mer sällan långtidssjukskrivna.
- En förklaring till detta tror vi är att de tar hand om sin stress genom att då och då koppla av med ett glas vin. De är inte friskare men upplever sig som friska och återvänder därför snabbare till sitt jobb, vilket också kan vara en förklaring till deras något högre lön, säger Johan Jarl.