Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Måttlighetsdrickare tjänar mer

Den som dricker måttligt med alkohol har både högre lön och mindre risk för att bli långtidssjukskriven än nykteristen. Det visar en avhandling från Lunds universitet.
Lina Jonsson Publicerad 29 oktober 2009, kl 11:14

 I en av sina studier jämför hälsoekonomen Johan Jarl långtidssjukskrivningarna hos nykterister, hög-och lågkonsumenter samt dem som bytt från en grupp till en annan.

Resultatet visade att personer som dricker måttligt med alkohol har lägst risk att bli sjukskrivna. De som ändrat sitt dryckesmönster låg sämst till. Den vanligaste förklaringen är att måttligt alkoholintag skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och att de som har ett visst alkoholintag därför skulle vara friskare och genom detta ligga bättre till lönemässigt. Men det stämmer inte enligt Johan Jarl, som i sin studie visar att alkoholintaget även har en hel del skadliga effekter. Sjukskrivningarna och lönen kan snarare beskrivas utifrån sociala och kulturella faktorer.

- Det är givetvis gissningar, men att följa med på en fredagsöl kan ge ett starkare nätverk och en mer avslappnad relation till chefen. Helnykteristen kan däremot ses som en udda person i detta sammanhang, säger Johan Jarl.  

Lågkonsumenterna är alltså inte friskare än de som inte dricker alls, men är däremot mer sällan långtidssjukskrivna.

- En förklaring till detta tror vi är att de tar hand om sin stress genom att då och då koppla av med ett glas vin. De är inte friskare men upplever sig som friska och återvänder därför snabbare till sitt jobb, vilket också kan vara en förklaring till deras något högre lön, säger Johan Jarl.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.