Volvo-Scania: Fackligt stöd, men färre jobb
- Vi är positiva, men det kommer att kosta tjänstemannajobb, säger Sixten Nylin i SIF-klubben på Volvo.
Den nya koncernen blir Europas största och världens näst största tillverkare av tunga lastbilar och bussar. Affären innebär att Volvo köper Investors aktier Scania och lägger bud på resten av bolaget. Totalt beräknas priset till drygt 60 miljarder kronor. Investor lovar satsa 40 procent av de pengar de får vid försäljning i det nya Volvo och får upp emot 13 procent av rösterna.
- Det har känts oroligt att Volvo suttit med en kassa på 70 miljarder. Nu minskar risken för fientliga uppköp och vi får en bra plattform att stå på. Vi kan fördela utvecklingskostnaderna och står starkare på sikt, säger Sixten Nylin, i SIF-klubben.
Han medger samtidigt att det hade varit en fördel att gå samman med ett företag som varit starka på små och medelstora lastbilar. Eller som haft en stark position i Nordamerika. Nu har Scania och Volvo samma profil, båda är koncentrerade till fordon på över 16 ton och det finns marknader där konkurrensen kan bli besvärande t ex Brasilien.
Det talas om samordningsvinster på 4-5 miljarder på några års sikt, bl a en halv till en miljard inom forskning och utveckling. Tillsammans köper de två i dag komponenter från underleverantörer för 55-60 miljarder om året. Även här finns det pengar att spara, enligt Volvos Leif Johansson.
- Krasst tvingas vi nog inse att det försvinner tjänstemannajobb, det kan man inte komma ifrån, säger Nylin.
TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999