Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svårt att larma om missbruk på jobbet

Att definiera ett missbrukarbeteende hos en arbetskamrat är varken lätt eller roligt. Nu har Unionen i samarbete med andra fackförbund tagit fram informationsmaterial som ska hjälpa arbetsgivare och anställda att hantera konflikter som uppstår i och med drog- och alkoholmissbruk.
Lina Jonsson Publicerad

Chefen som har en plunta i byrån. Arbetskamraten som tar ett glas för mycket på personalfesten. Alla kommer vi i kontakt med alkohol i något sammanhang men var går gränsen för måttligt drickande och överkonsumtion?

- Man räknar med att ett riskbruksbeteende ligger vid ungefär nio glas vin för kvinnor och 14 glas för män under en och samma vecka, eller om man till exempel dricker fler än fyra glas vin vid ett och samma tillfälle, säger Helena Lindehag, folkhälsostrateg i Piteå.

De senaste fem åren har alkoholismen ökat lavinartat i Sverige. Störst ökning kan man skönja bland kvinnor över 50 år. Det visar siffror från Folkhälsoinstitutet.

- Särskilt lådvinet har gjort entré i många hem. Vi lever stressiga liv och efter en ansträngande dag på jobbet kopplar vi gärna av med ett glas vin, säger Helena Lindehag.

Effekterna av kvällsdrickandet syns inte sällan i arbetslivet.

- Det behöver inte betyda att man inte kan sköta sitt jobb utan syns mer i form av små tecken. Sjukskrivningar på måndagar är ett klassiskt exempel, säger Helena Lindehag och får medhåll av Unionens arbetsmiljöhandläggare Börje Sjöholm.

- Det är viktigt att missbruksfrågan diskuteras öppet på arbetsplatserna både för chefer och de anställdas skull. Många gånger agerar chefen polis när han eller hon avslöjar någon som har ett missbruk, men vet sedan inte riktigt hur man går vidare, säger han.

Under onsdagen diskuterade Unionen tillsammans med flertalet fackförbund riktlinjer för bekämpning av alkohol och droger på arbetsplatsen. Resultatet blev informationsbladet "Det rör oss" som tar upp både förebyggande och långsiktiga råd kring hur du agerar om det finns misstanke om att en arbetskamrat har drog- eller alkoholproblem.

- Det är en början och ett fint initiativ. Men sedan tror jag även att det skulle vara bra att utbilda chefer i ämnet så att de vet hur de ska hantera frågan, säger Börje Sjöholm.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.