Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Positiv stress bra för hälsan

För de flesta människor har ordet stress en negativ innebörd. Men för att kroppen ska fokusera och prestera på topp kräver den en viss mängd stress. Det anser Clas Malmström, forskare inom salutogen beteendemedicin.
Lina Jonsson Publicerad

En varm höstdag gick Clas Malmström genom säkerhetskontrollen till polishögskolan för att hålla en föreläsning om positiv stress. Ute på gården mötte han ett tjugotal polishundar, men några hundförare syntes inte till. Hundarna satt i givakt, med nosen upp och svansen still. Clas Malmström blev fundersam. Skulle han våga kryssa mellan hundarna för att ta sig in till entrén, eller var det för riskabelt? Tänk om någon attackerade, och han var ju faktiskt redan sen.

Ur en torr buske svansade plötsligt en katt ut. Hon trippade över gårdsplanen, viftade arrogant med svansen och nästintill strök en av polishundarna vid nosen.

Oj, en galen katt, tänkte Clas. Men sen tänkte han om. Vilken utmaning! Och vad ska inte den lilla katten våga nästa gång. Och precis denna händelse är målande för Clas Malmströms budskap med positiv stress: vi måste våga utsätta oss för en viss press och stress för att bygga upp oss själva och bli starka.

- Tänkt dig att du aldrig säger ja till något som känns utmanande och jobbigt. Då krymper du som människa och allt okänt som kommer i din närhet blir oerhört skrämmande, säger Clas Malmström.

Sammanlagt har forskarna hittat 70 stressnivåer som alla påverkar kroppen på olika sätt. Långt ifrån alla är hälsosamma, men många tillför kroppen energi.

- Stressystemet ger oss extra handlingskraft när vi behöver det. Men knepet är små doser.

Befinner man sig på en arbetsplats där man inte kan påverka påslaget av stress så befinner man sig definitivt i en riskzon för utmattning, säger Clas Malmström.

Men utmattningen i sig är inte det farliga anser Clas Malmström, utan bristen på återhämtning.

- Att känna sig utmattad till följd av en hård arbetsdag är ju fantastiskt. Får man däremot inte tid att återhämta sig blir utmattningen konstant och svårhanterlig.

Trots detta konstaterar Clas Malmström att ingen någonsin vilat sig i form.

- Lägger man bandage på en bruten handled förtvinar 40 procent av musklerna på några veckor. Utsätter man sig inte för utmaningar och pressande situationer så blir vi lika bräckliga som en bruten handled, säger Clas Malmström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.