Strid om ersättning för anställdas idéer
I januari sade VF upp det avtal som reglerade förslagsverksamheten ute på företagen. Sista april löpte avtalet ut. Nu arbetar de opartiska ordförandena Lars-Gunnar Albåge och Rune Larson för att få fram ett nytt avtal.
Det numera utgångna förslagsavtalet belönade anställda för goda idéer som företaget tjänade på. Den anställde fick hälften av första årets vinst. Arbetsgivarna ansåg dock avtalet vara otidsenligt och sade i januari upp det.
- Vi jobbar på att få ett nytt avtal. Nu har det hamnat under industriavtalet. De opartiska ordförandena har stämt träff med parterna. Förutom SIF och VF är CF och Metall med. Även Ledarna är med på ett hörn, säger Kjell Hallberg, förhandlare på SIF.
VF anser även att arbetsgivarna tvingas betala för mycket för fel saker.
- Det är korkat resonerat. Det är ingen förlustaffär för företaget. De gör ju vinst. Det handlar om att de inte vill betala för goda idéer. Dessutom är det otroligt dumt att säga upp den avtalsmässiga stimulans som fanns när vi nu talar om att stimulera till tillväxt bland annat genom att uppmuntra förslag och idéer, säger Hallberg.
Han är också förvånad över att VF valde att säga upp avtalet utan någon som helst förvarning.
- Det är snällt sagt ovanligt. Det naturliga är att man diskuterar och försöker komma fram till lösningar om man är missnöjd.
VF har presenterat ett förslag till hur man skulle vilja se ett framtida förslagsavtal. Men det är inget som SIF kan tänka sig att skriva på.
- Det är fullständigt omöjligt att acceptera. Det är mest allmänna ord om att förslag är bra. De vill inte i ett centralt avtal reglera ersättningen. Det är bättre att det är avtalslöst än att anta deras förslag.
- Folk är lojala och kommer med förslag även om de inte får något för det, så det bästa vore naturligtvis om vi fick ett avtal.
I slutet av augusti träffas förhandlarna igen.
LINDA SVENSSON © siftidningen 1999